Kako bi se potaknulo školarce da jedu kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke te usvoje zdrave prehrambene navike, Koprivničko-križevačka županija već četvrtu godinu zaredom provodi projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“, u partnerstvu s tvrtkom Podravka.
-Cilj projekta koji se provodi u 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač je unaprjeđenje kvalitete prehrane učenika kroz razvijanje zdravih prehrambenih navika i poboljšanje organizacije školskih kuhinja. Naglasak je na kontinuiranoj edukaciji djece, roditelja i zaposlenika škole, odnosno na upoznavanju svih zainteresiranih skupina o važnosti kvalitetne i zdrave prehrane, kako bi projekt polučio rezultate. Takozvani „pametni obroci“, koje osmišljava tim Podravkinih nutricionista, osmišljeni su u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama u kojima su zastupljene i grupe namirnica koje su djeci potrebne za normalan psihofizički razvoj, a za koje se utvrdilo da do sada nisu bile zastupljene u zadovoljavajućoj mjeri – poručili su iz Županije.
Županija pokriva trošak najma knjigovodstvenog programa, koji je uveden s ciljem pojednostavljenja procesa naručivanja namirnica, a također su za svaku školu osigurana i sredstva za opremanje školskih kuhinja. Županija također, kroz nekoliko programa pomaže, primjerice ulaganjem u rekonstrukciju kuhinje u Osnovnoj školi Molve (200 tisuća kuna), kao i rekonstrukciju kuhinje u Osnovnoj školi Gola (600 tisuća kuna), a koje su realizirane u suradnji s općinama.
U sklopu edukativnih aktivnosti projekta, u Osnovnoj školi Legrad jučer je održan sastanak ravnatelja i ravnateljica te zaposlenika školskih kuhinja svih osnovnih škola na području županije na temu prehrane učenika te direktorica službe Nutricionizam i senzorika u Podravki Davorka Gajari.
FOTO Kckž