Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Županijski Dom zdravlja osniva specijalni mobilni tim za najteže bolesnike

Nova ravnateljica županijskog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković najavila je proteklih dana značajan projekt u županijskom zdravstvenom sustavu koji će pomoći onima koji su najteže bolesni i koji trebaju brzu i kvalitetnu liječničku skrb, a nisu u mogućnosti pohitati u bolnicu.

Dom zdravlja u postupku je osnivanja mobilnog palijativnog tima. Ravnateljica Hanžeković ističe kako je to samo „nastavak razvoja palijativne skrbi u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije, koji je počeo 2019. godine“.

– Na taj način omogućit će se pružanje specijalističke palijativne skrbi bolesnicima u njihovim domovima. Palijativna skrb podrazumijeva brigu za umiruće osobe, koje su suočene s teškim, napredovalim bolestima, a većina takvih bolesnika preferira skrb i smrt u vlastitom domu, u krugu svojih bližnjih – kaže ravnateljica i dodaje kako je suočavanje s takvim bolestima izrazito teško, a problemi brojni i kompleksni te za njihovo rješavanje, kao i kontinuitet i cjelovitost skrbi potreban multidisciplinaran rad i interdisciplinarna suradnja.

Mirjana Hanžeković

Takav jedinstveni mobilni tim sastojat će se od doktora specijalista, više medicinske sestre i koordinatora za mobilni palijativni tim, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za rad tima izdvajat će 480.000 kuna godišnje. Oni će pružati specijalističku palijativnu skrb bolesnicima u njihovu domu: fizičku, psihosocijalnu i duhovnu skrb, podršku članovima obitelji koji skrbe za bolesnika u samoj skrbi i žalovanju, biti savjetnici liječnicima obiteljske medicine i medicinskim sestrama u patronažnoj službi i zdravstvenoj njezi u kući, ali i sudjelovati u zbrinjavanju kompleksnih simptoma i potreba u suradnji s liječnikom obiteljske medicine, sestrama iz patronažne službe…

– Najbitnije je da će pružati skrb za palijativne bolesnike 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, u suradnji s ostalim dostupnim službama. Također, sudjelovat će u preuzimanju bolesnika koji se otpuštaju iz bolnice na kućnu skrb u suradnji s bolničkom ustanovom – napomenula je Hanžeković.

Osim toga, namjera je riješiti probleme u osobnim, kućnim uvjetima, kako bi se bolesnicima omogućilo da, navode u Domu zdravlja, umru na obično preferiranom mjestu, a obitelji bi se pružila podrška u skrbi za takvog bolesnika.

– Vjerujemo da će se ujedno i smanjiti hitne intervencije i ponovne hospitalizacije što može biti izrazito stresno za takvog bolesnika i njegovu obitelj – kazala je Hanžeković i dodala kako će tim funkcionirati tako što će koordinator za palijativnu skrb na dnevnoj bazi prosljeđivati mobilnom palijativnom timu posjete koje treba obaviti, prema primljenim telefonskim pozivima i naravno u komunikaciji s liječnicima obiteljske medicine.

Mobilni palijativni tim pružat će zdravstvenu skrb, psihološku pomoć, edukaciju obitelji, rasteretiti trenutne zdravstvene službe koje su zbrinjavale takve bolesnike, izvanbolničku hitnu medicinsku službu te hitni bolnički odjel, a zdravstvena skrb će biti kvalitetnija i dostupnija, navode u Domu zdravlja.

Prema najavama, ovaj tim bi trebao biti u funkciji već od 1. rujna ove godine.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravu jetru, a smanjuje i rizik od raka

SURADNJA

FOTO Vatrogasci iz Budrovca i Sirove Katalene posjetili Lovas i Vukovar

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

EDUKATIVNO DRUŽENJE

FOTO Mališani saznali kako se pravilno peru zubi

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati