Rikola ili rukola lisnata je salata specifičnog, pikantnog i pomalo orašastog okusa koja se često koristi u salatama, sendvičima ili kao dodatak toplim jelima. Iako se u trgovinama prodaje po prilično visokoj cijeni, uzgoj u vlastitom vrtu ili čak na balkonu vrlo je jednostavan i isplativ.
Jedna od glavnih prednosti rikole je njezin brz rast. Prvi listovi mogu se brati već tri do pet tjedana nakon sjetve, a biljka se može obnavljati nakon rezanja, što omogućuje višekratnu berbu. Osim toga, dobro podnosi niže temperature pa se može uzgajati gotovo tijekom cijele godine. Osim ekonomične strane, rikola je i nutritivno vrijedna jer je bogata vitaminima A, C i K, folnom kiselinom, kalcijem i antioksidansima.
Sjetva se najčešće obavlja u proljeće i jesen kada su temperature umjerene, između deset i dvadeset stupnjeva. Ljeti brzo odlazi u cvijet, pa je u toplijim mjesecima najbolje sijati je u polusjeni. Sjeme se sije plitko, na dubinu od pola do jednog centimetra, a razmak između redova trebao bi biti desetak centimetara. Može se sijati u više navrata svakih nekoliko tjedana kako bi se osigurala stalna opskrba svježim listovima.
Rikola ne zahtijeva zahtjevnu njegu, ali redovito zalijevanje je ključno. Ako zemlja presuši, listovi postaju gorki. Dovoljno je malo komposta, pa nema potrebe za jakim gnojivima. Berba započinje vrlo brzo, a može se brati list po list ili odrezati cijela biljka pri dnu. Mladi listovi su najukusniji, a kasnije postaju jačeg i pikantnijeg okusa.
Na jednom kvadratnom metru moguće je dobiti i do dva kilograma rikole po sezoni, što je u usporedbi s trgovinskim cijenama značajna ušteda. Sjeme je jeftino, a prinos višestruko nadmašuje uloženo. Za male prostore poput balkona dovoljno je posaditi rikolu u šire posude ili sanduke, a uz redovite sjetve svježih listova može se uživati gotovo cijele godine.
FOTO ilustracija