Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu. Njegova cijena doseže tisuće eura po kilogramu, a razlog tome leži u izuzetno zahtjevnoj proizvodnji.
Šafran se dobiva iz cvijeta vrste Crocus sativus, koji cvjeta samo nekoliko tjedana godišnje, u jesen. Svaki cvijet daje samo tri crvena tučka, a upravo su oni najvrjedniji dio biljke. Da bi se dobio jedan gram šafrana, potrebno je ubrati između sto pedeset i dvjesto cvjetova, što znači da je za kilogram potrebno i više od sto pedeset tisuća ručno ubranih cvjetova.
Berba se obavlja isključivo ručno, najčešće u ranim jutarnjim satima dok su cvjetovi još zatvoreni i puni vlage. Tučci se pažljivo izdvajaju pincetom, suše i zatim čuvaju na suhom i tamnom mjestu. Cijeli proces zahtijeva preciznost, strpljenje i mnogo radnih sati, zbog čega je proizvodnja šafrana vrlo skupa i teško ju je mehanizirati.
Šafran se najbolje uzgaja u toplijim, suhim područjima s puno sunca i dobro dreniranim tlom. Voli pjeskovitu ilovaču i ne podnosi previše vlage jer u takvim uvjetima lukovice lako istrunu. Lukovice se sade krajem ljeta, najčešće u kolovozu ili rujnu, na dubinu od deset do petnaest centimetara. Cvjetanje počinje u listopadu ili studenom i traje svega nekoliko tjedana, pa je berba kratka, ali intenzivna.
U Hrvatskoj postoji nekoliko malih proizvođača koji su se odlučili okušati u uzgoju ovog vrijednog začina. Hrvatski šafran prepoznat je po čistoći i kvaliteti, a interes za uzgoj sve više raste jer domaći uvjeti pokazuju da se ova dragocjena biljka može uspješno prilagoditi našem podneblju.
FOTO ilustracija
