Dobroćudne izrasline koje ne izledaju lijepo

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje nastaju na mjestu gdje se koža tare kao i na pregibima kože, pa su učestaliji na kapcima, pazdusima, vratu, ispod dojki i na preponama. Fibromi nisu zarazni pa se ne mogu dobiti kontaktom od druge osobe, kao što neki misle.

Njihov broj i veličina povećava se s godinama, pa pacijenti često navode da su unatrag nekoliko godina imali nekoliko fibroma, a sada ih opažaju na desetke. Nije poznat uzrok njihova nastanka, no smatra se da nasljeđe ima određenu ulogu jer se učestalije viđaju u pojedinim obiteljima. U osoba koje imaju višak kilograma i gdje se koža pojačano tare fibromi učestalije nastaju baš na pregibima kože. Vrlo često fibromi izgledaju poput različitih bradavica na trupu koje ne prolaze spontano i koje rade problem na koži jer se često iritiraju, pogotovo kada se koža pojačano znoji. U fizički aktivnih osoba ovaj problem može biti i izraženiji jer se uslijed znojenja i jačeg trenja kože fibromi učestalije iritiraju. Mnoštvo fibroma na vratu predstavlja i estetski problem jer vrat izgleda kao da nije uredan i čist. Fibrom može biti i pojedina promjena na koži koja može biti boje kože ili smećkasta.

Ovakav pojedini fibrom, ako je na mjestu stalnog pritiska ili iritacije može se upaliti, pocrveniti i krvariti ili spontano otpasti, no ako se to ne dogodi, potreban je pregled dermatologa. Nikako se ne preporučuje podvezivanje fibroma koncem ili sl. jer se vrlo često promjena inflamira i ne otpadne kao što je očekivano, te je radi bolnosti, crvenila i krvarenja razlog dolaska dermatologu. Mazanje različitim prirodnim recepturama kao što je bijeli luk, smokva, ocat, soda bikarbona i dr. ne dovodi do uklanjanja fibroma, već do iritacije okolne kože. Fibromi se mogu uklanjati elektrokoagulacijom, aplanacijom, radiokirurški, laserski. Potreban je samo jedan tretman, osim ako se nalazi veći broj fibroma ili veća površina, tada je tretman potrebno ponoviti. (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI