Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ne pokušavajte držati korak s ostalim prijateljicama

Dr. Ivo Belan: I žene mogu razviti probleme s alkoholom

I žene piju alkoholna pića zbog raznih razloga. Koliko će i na koji način piti ovisi o okolnostima u kojima se žena nalazi, o običaju pijenja u njezinoj obitelji i među prijateljima, može ovisiti i o njezinom poslu, njezinim pogledima na život itd.

Što se događa kad pijete?

Piće po piće i žene postižu veće koncentracije alkohola u svojoj krvi nego muškarci. To je zato što su žene općenito manje nego muškarci i u njihovom tijelu ima manje vode.

Što je žena manja ili mlađa i što je manje naviknuta na piće, alkohol jače djeluje na njen organizam. Što postaje starija, količina vode u tijelu se smanjuje pa, kad se takva žena prihvati pića, alkohol u organizmu postiže veće koncentracije.

Ako žena uzima kontracepcijske pilule, može primijetiti da učinci alkohola traju duže.

Koliko alkohola je razumno?

Preporučljivo je da žene ne konzumiraju više od 14 tzv. jedinica alkohola, raspoređenih tijekom cijelog tjedna, s jednim ili dva dana potpuno bez pića. Jednu jedinicu čini osam grama ili 10 mililitara alkohola. Tako je, na primjer, jedna jedinica mala čaša vina ili četvrt litre piva. Dakako, ove približno razumne količine ne odnose se na trudnice, za koje je najbolje da uopće ne piju.

Valja imati na umu da postoje situacije kad čak i jedno ili dva pića mogu biti previše, npr. ako uskoro nakon toga imate namjeru voziti neko prijevozno sredstvo ili rukovati strojem. Piti alkohol može isto tako biti opasno ako uzimate neke određene lijekove.

Alkohol i vaše zdravlje

Prekomjerno pijenje alkohola povezano je sa zdravstvenim rizicima, u koje spadaju oštećenje jetre i mozga, bolesti želuca, visoki krvni tlak i moždani udar. Također, postoji povećani rizik od pojave raka usta i ždrijela, posebno ako je osoba i pušač. Novija istraživanja ukazuju na to da može postojati i lagano povećan rizik od raka dojke.

Alkohol usporava i određene moždane funkcije, zahvaćajući vašu sposobnost koncentracije i koordinacije, što povećava šanse da doživite neki nesretni slučaj (u prometu ili drugdje). Previše alkohola može utjecati na govor, pamćenje i prosuđivanje. Rezultat toga može biti izloženost rizicima ili postupanje na način na koji inače možda ne biste postupali (npr. upustiti se u nezaštićeni seks, koji može dovesti do neželjene trudnoće ili spolno prenosive bolesti).

Alkohol katkada može učiniti da se osjećate opušteno i sretno. Međutim, on isto tako može učiniti da se osjećate jadno i nesretno, svadljivo, umorno ili potišteno. Dakle, iako se alkoholna pića koji put uzimaju u stanjima teških emocija ili s ciljem da se zaborave problemi, ta pića ipak ne mogu riješiti teške situacije, a mogu povećati osjećaj zabrinutosti i depresije.

Mentalne zdravstvene poteškoće povezane su s pijenjem većih količina alkohola, a uključuju zabrinutost, napetost, potištenost i paranoju.

Neovisno o tome jeste li kod kuće ili na poslu, rezultat vašeg pijenja mogu biti svađe, financijski problemi i pogoršani međuljudski odnosi.

Alkoholna pića mogu sadržavati puno kalorija. Prema tome, ako vodite brigu o svojoj tjelesnoj težini, konzumirajte manje alkohola. Četvrt litre piva ima 85 – 110 kalorija, mala čaša vina 75 – 100 kalorija itd.

Korisni savjeti

Kada pijete, pijte polako, sporo i iz manjih čaša. Nemojte pokušavati držati korak s ostalim prijateljicama. Zapitajte se zašto ste se odlučili na neko piće. To vam može pomoći da odustanete. Nemojte piti zbog navike – neka to bude svjesni izbor. Pronađite neki zabavan način za druženje ili opuštanje, koji ne uključuje obavezno pijenje alkoholnih pića. Ako imate velikih poteškoća u reduciranju svog pića, zatražite pomoć i savjet od stručnjaka.

Ako ste trudnica. Kroz posteljicu alkohol lako prelazi iz majčine krvne cirkulacije u plod i može utjecati na razvoj ploda u maternici, posebno u ranim fazama trudnoće. Prema tome, savjetuje se potpuno izbjegavati alkohol u trudnoći, a ako vam to ne uspijeva, barem ga smanjiti na čašu – dvije, jednom ili dva puta tjedno.

Ako dojite. Alkohol putem majčinog mlijeka u malim količinama prelazi u dojenče. Te količine mogu utjecati na hranjenje, probavu i spavanje bebe.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati