Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nova mjera vlade

Država planira subvenciju za podstanare. Evo kad bi mogla krenuti

Cijene najma stanova u Hrvatskoj nikad nisu bile veće, a vlada uslijed cijele situacije i rasta cijena planira subvencioniranje najma kao novu mjeru. Mnogi su počeli tražiti alternativu i uzimati stanove u najam izvan grada, međutim tamo su cijene nek nešto malo niže, dok skuplji kvadrati posebno pogađaju studente i njihove roditelje koji sve teže plaćaju visoke cijene najmova.

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, Bruna Bandula kaže da postoje primjeri u kojima studentima u roku tjedan dana najmodavci kažu kako im dižu cijenu najma za 100 eura, pa studenti moraju ili prihvatiti taj iznos ili tražiti novi smještaj.

Rata najma u sve većem broju slučajeva veća je od rate kredita. Agentica za nekretnine Kregar kaže kako se više isplati kupiti stan i investirati u nekretninu jer kad je kupite, onda je imate i ostane vama, a ovako plaćate rentu i nemate u konačnici mjesto za život Predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević, istaknula je da je jako veliki problem postala priuštivost, posebno za mlade koji kupuju svoju prvu nekretninu. “Vrlo mali broj njih je kreditno sposoban i Hrvatskoj jako nedostaje sustavna stambena politika za zbrinjavanje stanovništva” dodaje Mihaljinac Knežević.

Subvencije već ove godine!?

Dražava je također postala svjesna problema, pa tako Državni ured za mlade i demografiju planira nove mjere,a riječ je o subvencioniranju cijene najma za mlade obitelji, objavio je RTL.

“Mislim da su zbrinjavanje, pogotovo mlađe populacije, i rješavanje njihovog stambenog pitanja kroz najam ključna mjera koja nedostaje u Hrvatskoj. Ona postoji u većini europskih država i mislim da je krajnje vrijeme da se uvede i kod nas”, zaključila je Mihaljinac Knežević. Prema najavama to će biti već ove godine, a ono što ostaje upitno je pod kojim uvjetima i u kojem iznosu.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI