POGLEDAJTE RECEPT

Ovo je jedan od najzdravijih džemova na svijetu

Travanj je mjesec u kojem cvjeta maslačak. Od te je biljke moguće napraviti ukusni džem za koji kažu da je pun pogodak za zdravlje i lijek protiv mnogih bolesti te ga neki zato zovu “najzdravijim na svijetu.”

Maslačak je jedna od najpopularnijih salata za detoksikaciju obzirom da je pun vitamina C i B, beta-karotena, željeza, cinka i kalija. Džem od maslačka je izuzetno lijekovit i pomaže kod bronhitisa i astme, a najbolje ga je uzimati ujutro, na prazan želudac. S druge strane čaj od korijena maslačka odličan je za čišćenje jetre, a neki kažu da je čak i dobar lijek protiv raka, no važna napomena, berite ga što dalje od prometnica.

Također ova samonikla biljka koja raste na gotovo svakoj vrsti tla, djeluje protuupalno, snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. Korijen maslačka sadrži vlakno, koje djeluje probiotički odnosno potiče rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu. Obzirom da je ova biljka bogata kalcijem i vitaminom K postoje određene indikacije da bi konzumacija mogla pozitivno utjecati na zdravlje kostiju.

Recept za džem od maslačka

Oko 400 cvjetova maslačka prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, dobro iscijedite i ulijte pola litre tople, prokuhane vode, pa kuhajte oko 20 minuta. Zatim dodajte 1 kilogram šećera, dva sitno isjeckana limuna i kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda maknite ga s vatre, pričekajte da se ohladi te ga procijedite kroz gazu i na kraju ga kuhajte još dvije minute.

Važna napomena, zbog aktivnih supstanci koje posjeduje, neke osobe maslačak ne smiju konzumirati, a to su, trudnice, dojilje i osobe alergične na korove i trave. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe, obavezno se posavjetujte s liječnikom… Svježe stabljike ma­slačka mogu kod djece prouzročiti trovanje, ako pojedu veće količine, pa treba biti na oprezu kad se djeca igraju u livadi.

Iako je maslačak pun brojnih ljekovitih tvari, priprema džema iziskuje upotrebu velike količine šećera koji nikako nije zdrav, stoga s konzumacijom treba biti umjeren.

FOTO Podravski list/Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na presudu za stravičnu nesreću u Botinovcu

S 3,25 promila zamalo odvezao prijatelja u smrt. Ne ide u zatvor

LEON ZELENKO, NAJBOLJI HRVATSKI VOZAČ KARTINGA:

“Nakon 13 sezona u kartingu vrijeme je za promjene, a bez podrške obitelji danas ne bi bio tu gdje jesam”

PREDSTAVLJAO NAŠU REPREZENTACIJU U INDIJI

Marko Martinčić drugi najbrži Hrvat na SP-u na 100 km