Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Proljeće stiže

Evo kako pripremiti voćnjak, vrt i dvorište za novu sezonu

Proljeće je iza ugla, a evo i kako pripremiti svoje imanje za novu sezonu. Vrijeme postaje sve toplije što znači da se zagrijava zemlja, aktiviraju se procesi u biljkama, pa je vrijeme da započnete s pripremama. Čišćenja, rezidba, uklanjanje korova su osnovne aktivnosti koje trebamo provesti. Ako na jesen niste obavili čišćenje sada je posljednji termin, piše Agroklub.com. Uklanjanje biljnih ostataka je prvi proljetni posao, a onda sve ostalo;

1. Uklonite korov. Tokom zime korovske biljke su neometano rasle. Sada je njihov korijenov sustav snažan i dobro razvijen. Spreman je brzo reagirati na zagrijavanje zemljišta i usvojiti hraniva. To je razlog da korov uklanjate s korijenom, posebno kada se nalazi na vrtnim gredicama.

2. U voćnjaku i dvorištu pristupite rezidbi stabala i grmova. Sve dok biljke miruju možete odraditi zimsku rezidbu. Najbolje je da je temperatura zraka iznad 10ºC, jer tada ne dolazi do oštećenja reznih rana zbog izmrzavanja. Vrijeme je da orežete višegodišnje cvjetnice, poput forzicije, zimskog jasmina.

3. Očistite površinu travnjaka. Pograbljajte opalo lišće, izumrle dijelove trave. Ako je potrebno prozračite površinski sloj zemljišta i uklonite mahovinu.

4. Sav biljni materijal koji sakupite možete iskoristiti za pripremu komposta. Miješanjem zelenih i smeđih dijelova možete dobiti izvanredno gnojivo i poboljšivač tla.

5. U ovo vrijeme se obavlja sjetva biljaka za sideraciju, odnosno zelenu gnojidbu. Ako na gredicama imate malč, uklonite ga kako bi se površinski sloj što prije zagrijao.

6. U narednom razdoblju napravite plan sjetve i sadnje u ovoj godini. Kupite potrebna sjemena i sadni materijal.

7. Provjerite kosilice i trimere. Kada nastupe topliji dani čeka vas košenje trave i korova.

8. Počinje sjetva u toplim gredicama i plastenicima.

9. Obavite pregled biljaka. Počinju se pojavljivati štetnici. Toplije vrijeme će izmamiti puževe i lisne uši. Glodavci će biti sve aktivniji. Uklanjajte krtičnjake.

10. Orežite ukrasne grmove, posebno ruže i hortenzije. Najbolje da to učinite što prije.

FOTO: twitter

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Radno vrijeme 17. travnja

Spar ima obavijest za kupce

Izborna srijeda

Pogledajte kako sutra rade Robin marketi

Izborna srijeda

Lidl ima obavijest za sve kupce

Ne konzumirajte ga

Spar moli sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga vrate u najbližu trgovinu

POSLOVNA PRIČA MLADE KOPRIVNIČANKE

VIDEO Helena: Svaka je torbica unikatna, čak i da ih pokušam kopirati, ne bi mi uspjelo

Nova lokacija

Robin market u Đelekovcu preselio na susjednu adresu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati