Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Povodom Sata za planet Zemlju

FOTO Kod Cerina posađena prva šuma hrane

U Koprivnici je kod Cerina danas održana akcija sađenja prve šume hrane. Aktivnost je to povodom međunarodnog obilježavanja Sata za planet Zemlju, a koju organizira WWF Adria u suradnji s Gradom Koprivnicom, odnosno koprivničkom tvrtkom Komunalac. U sadnji su sudjelovali i učenici Osnovne škole braće Radić iz Koprivnice.

– Zašto smo odabrali baš Koprivnicu? Jer je ona srce hrvatske Amazone, rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji nam je izuzetan bitan. Prosječni stanovnik u Europi pojede 780 kilograma hrane godišnje, a s ovim načinom sadnje na samo jednoj desetini hektara zemlje može se uzgojiti 2 tisuće kilograma hrane. Na ovaj način možemo osigurati količinu hrane dovoljnu za jednu tročlanu obitelj u jednoj godini – rekla je Petra Boić Petrač iz WWF Adria, istaknuvši kako se radi o samoodrživoj šumi.

– Zasadili smo 55 sadnica, što voćaka, što različitog bilja i to po principu permakulture uz pomoć učenika škole. Naš je voćnjak zasađen prije dvije godine, a tada je zasađeno stotinjak voćaka. Prošle smo godine imali i prvi urod. Naš će voćnjak održavati djelatnici Komunalca, a bit će otvoren za sve građane – napomenula je direktorica Komunalca Nataša Tetec, istaknuvši kako će se u voćnjaku i dalje održavati edukativne radionice, škole u prirodi i različite druge aktivnosti.

– Mislim da nam je i ova kriza pokazala koliko je bitno vratiti se temeljnim postavkama i primarnoj proizvodnji, što mi u Koprivnici jako dobro znamo, budući da je na toj primarnoj proizvodnji i poljoprivredi i sve što danas imamo i nastalo. U ovim trusnim vremenima smo napokon svi shvatili da Hrvatska ima ogroman problem dostatnosti svoje prehrambene proizvodnje – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić, pozdravivši ovu vrijednu akciju i suradnju s organizacijom kao što je WWF Adria.

– Zahvaljujem na prilici da naši učenici ponovno surađuju na sadnji voćnjaka na Cerinama. Naši su učenici bili prisutni i kada je zasađeno prvo stablo, tako da imamo i jedan kontinuitet sađenja ovog voćnjaka. Drago mi je da djeca imaju prilike saditi, ali i uživati u rastu voćnjaka – rekao je ravnatelj Osnovne škole braće Radić Krešo Grgac.

Pogledajte u našoj galeriji kako je izgledalo na današnjoj sadnji.

FOTO: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati