Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Krenula je berba rajčice na poljima Podravkinih kooperanata u Kozarevcu

FOTO Novim kombajnom berba je bitno ubrzana, sljedeće godine proizvodnja se udvostručuje

U tijeku je berba rajčica na Podravkinim poljima, ali i na poljima kooperanata najveće hrvatske prehrambene kompanije. Podravkin kombajn trenutačno je na polju rajčica u Kozarevcu kraj Kloštra Podravskog, a rajčica za potrebe Podravke uzgaja se na ukupno 230 hektara od čega su 82 hektara njihove vlastite površine.

-Ove godine je u planu proizvodnja ukupno 12 tisuća tona rajčice. Otkupljujemo sve količine koje naši kooperanti proizvedu, a dok se nešto više od šest tisuća tona proizvode u Istri, ostatak se uzgaja na površinama u kontinentalnom dijelu Hrvatske kao što je ova u Kozarevcu – istaknuo je direktor sektora poljoprivrede u Podravci Dalibor Kezele i otkrio da se u nadolazećim godinama planira i značajno povećanje površina pod rajčicom.

-Podravka u budućnosti ima u planu preradu do 40 tisuća tona rajčice godišnje i sljedeće godine u Varaždinu otvaramo tvornicu u kojoj će na preradu ići sva rajčica. Od sljedeće godine u novoj tvornici dnevno će se obrađivati tisuću tona rajčice dok je kapacitet danas u tvornici u Istri ipak puno manji. Kako bi berba bila još uspješnija, nabavljen je i novi kombajn iz Italije te će se osim za berbu rajčice koristiti i za berbu paprike – kazao je Kezele i naglasio da je sljedeće godine u planu povećanje površine pod rajčicom na 450 hektara što vlastite zemlje što zemlje kooperanata.

Jedan od kooperanata Podravke je Marijan Pandur iz Kozarevca na čijem polju se upravo i bere rajčica. On s Podravkom surađuje već godinama, a uz rajčicu koja je relativna novost na njegovom polju, bavi se i proizvodnjom paprike.

-Na mojoj zemlji zasađeno je nešto više od četiri hektara rajčice. Za sada smo skinuli jedan hektar, ovih dana planiramo i ostatak. Zadovoljni smo količinom jer je prinos nekih 95 tona po hektaru, a analize su pokazale i da je kvaliteta dobra. Suradnja s Podravkom daje nam sigurnost jer znamo da ćemo sve naplatiti i da će sva roba biti otkupljena kao. Zadovoljni smo i cijenom i ona se formira ovisno o klasi povrća, a u prosjeku za tonu rajčice dobijemo oko 170 eura – kazao je Pandur.

FOTO Stjepko Gambiroža

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati