Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POVODOM GODIŠNJICE SMRTI

FOTO Otkrivena spomen ploča Zmaju Velikootočkom Dragutinu Feletaru

Na kući u kojoj je do prije godinu dana živio i stvarao Dragutin Feletar, na Trgu mladosti 8 u Koprivnici, večeras je otkrivena spomen-ploča njemu u čast. Svečanost povodom godišnjice njegove smrti organizirala je Družba Braće hrvatskog zmaja. Ceremonija je održana uz prisustvo njegove obitelji koja je s ponosom i otkrila ploču dok je počasnu stražu držala Zrinska garda. Na pokojnog akademika i njegovo djelo podsjetio je koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić.

– Godinu dana smo u tihoj tuzi osjetili duboku prazninu koja se ne može ispuniti ni protokom vremena ni bilo kakvim našim riječima. Okupili smo se ovdje pred kućom u kojoj je 40 godina živio i stvarao te napisao većinu od ukupno 90-ak knjiga, više desetaka školskih udžbenika, stotine znanstvenih i stručnih članaka, tisuće novinskih i popularizacijskih tekstova, a sve je pisao klasičnim pisaćem strojem, često kucajući slovo po slovo dugo u noć – podsjetio je okupljene povjesničar Hrvoje Petrić.

Velik dio znanstvenog i stručnog opusa akademika Feletara vezan je uz zavičaj, Podravinu i Međimurje s kojom je do zadnjeg dana ostao najdublje intimno i stvaralački povezan iako su njegovi životni horizonti bili šireni na sve četiri strane svijeta.

– Neumorno je odgajao generacije kroz nastavni, znanstveni, popularizacijski i prosvjetiteljski rad. Sve je to akademik Feletar stvorio uz mnoge druge obaveze, bio je pročelnik odsjeka, predstojnik zavoda, prodekan, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a da ne spominjemo njegov urednički i nakladnički rad te osobito popularizacijska nastojanja, kroz časopis Hrvatski zemljopis i Meridijani koje je uređivao do duboke starosti. K tome treba dodati organizaciju i sudjelovanje na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, a imao je i brojna zaduženja kao redoviti član HAZU-a, odnosno akademik. Bio je i član poglavarstva te predsjednik gradske organizacije HSS-a. Osobito se ponosio članstvom u Družbi braće Hrvatskog zmaja u kojoj je obnašao mnoge dužnosti, a vrhunac koje je bio petogodišnjeg izuzetno uspješnog obnašanja dužnosti velikog meštra s preko 620 raznih družbenih aktivnosti diljem Hrvatske i izvan nje – kazao je Petrić te se prisjetio i ljudskih osobina koje upotpunjuju sliku njegove osobe.

– Iako je bio prisutan u znanstvenim, kulturnim i društvenim zbivanjima zavičaja i Zagreba, ali i cijele Hrvatske, bio je strpljiv, pristupačan, kako sa studentima, tako i s kolegama, a obziran, srdačan i druželjubiv sa svima. Svojim je ponašanjem djelovao trezveno i smireno, takav je nastojao biti u znanstvenom i stručnom radu, u kojem je ostavio dubok trag. Nisu ga mimoišla ni mnogobrojna priznanja, među njima počasnog građanina Općine Donja Dubrava, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Općine Legrad. Čuvajmo uspomenu na Dragutina Feletara, Zmaja Velikootočkoga, ali nastavimo brojne nakladničke, znanstvene stručne i prosvjetiteljske djelatnosti. Nastavljajući njegove djelatnosti na najbolji način mu se možemo odužiti. I dok žive oni koji su ga voljeli, on će nastaviti živjeti u našim srcima – poručio je koprivnički povjesničar.

FOTO Sonja Badalić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

veliki popusti za članove kluba

Na Dinamo i Hajduk za 20 eura. Slaven osjetno digao cijene ulaznica, no sve s jednim ciljem…

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati