Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
voćari se teško nose s trgovačkim lancima

Dragica: “Nažalost, na placu se ne peglaju kartice”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dragica Baula iz Podravskih Sesveta, kao i većina uzgajivača jabuka, u prošloj je sezoni zbog mraza pretrpjela velike štete u svom voćnjaku. Godinama Dragica s obitelji uzgaja jabuke na tri hektara, a lani je urod bio manji za najmanje 50 posto.

– Protiv prirode ne možemo se boriti i uvijek postoji rizik da će nam zbog raznih nepogoda urod biti smanjen. Dobro je da nam nije stradao sav urod jer je dosta voćara imalo gotovo stopostotne štete – kaže Dragica Baula.

Bez obzira na katastrofalnu sezonu otkupljivači nude mizerne otkupne cijene pa obitelj Baula sav urod sama prodaje. Na svom imanju imaju dvije hladnjače pa nemaju problema sa skladištenjem uroda.

Dragica ne namjerava odustati od uzgoja jabuka

– Jabuke prodajemo na kućnom pragu i po tržnicama. Suprug i ja zaduženi smo za tržnice u Podravini, a sin odlazi u Zagreb – rekla je Dragica Baula.

Voćari se, ističe Dragica Baula, u prodaji teško nose s trgovačkim lancima koji raznim akcijama spuštaju cijene. No, ipak ima potrošača koji više cijene domaću robu pa pokrivaju troškove uzgoja i ostvare kakvu-takvu zaradu.

– Problem nam stvara i to što se kod nas ne mogu „peglati“ kartice pa dosta građana zbog toga voće kupuje u trgovinama – kaže Dragica Baula.

Uz jabuke, Dragica Baula uzgaja luk i grah, a dobra sezona s povrćem pomogla je da se lakše prebrodi situacija sa smanjenim urodom jabuka. – Stalno moramo smišljati načine kako ćemo održati naše gospodarstvo pa smo odlučili pokrenuti uzgoj graha i luka. Nemamo drugog izbora – zaključila je Dragica Baula.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ISPOVIJEST PODRAVCA KOJI TVRDI DA JE U ZATVORU DOŽIVIO STRAHOTE

“Vidio sam kako siluju pedofila i zbližio se s koprivničkim ubojicom”

Naloženo je uništenje

U svježem voću iz Turske otkrivena kancerogena tvar

STRUČNO PREDAVANJE

FOTO Nikola Cik predstavio povijest đurđevačkih ulica i kvartova

ozlijeđena 22-godišnja putnica

Djevojka se autom zabila u stablo

NOVO MJESTO ZA KUPOVINU

Lidl će u Podravini graditi novu trgovinu

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati