Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ŠALA POSTALA STVARNOST, ESTEROVA 19 URUŠILA SE SAMA

FOTO/VIDEO: Konzervator tvrdi da je urušavanje bilo očekivano, Čimin da se cijeli sustav urušava

U najstarijoj jezgri grada Koprivnice jučer je u večernjim satima došlo do urušavanja kuće. Riječ je o objektu poznatom kao Esterova 19 koja je posljednjih šest godina bila dio projekta uređenja Muzejskog trga, odnosno prema posljednjoj ideji, budući interpretacijski centar turističke naravi. Dio kuće urušio se sam od sebe i preplašio susjede koji su u strahu istrčali na cestu. Riječ je o staroj građanskoj kući na čije loše stanje mediji godinama upozoravaju i za koju već desetljećima nema rješenja. Mnogi su u šali govorili da se s njom neće ništa poduzeti sve dok se sama ne uruši, a upravo to se sinoć i dogodilo.

Jutros smo obišli teren kako bi se uvjerili što se tamo dogodilo, no osim uplašenih i uznemirenih susjeda nismo zatekli nikog od nadležnih službi.

Komentar na ovaj bizaran događaj pokušali smo dobiti i od sada već bivšeg ravnatelja Muzeja Roberta Čimina, začetnika ideje izgradnje Muzejskog trga koji je upravo sa svojim najbližim suradnicima trebao stolovati u Esterovoj 19, no nije se o tome želio očitovati već je samo kratko prokomentirao da se sustav urušava.

U programu RKC-a ugostili smo konzervatora i arhitekta Milana Pezelja koji je od početka surađivao s bivšim ravnateljem i bio angažiran na izgradnji Muzejskog trga koji je ustvrdio da to nije prvo urušavanje stare kuće koja je u relativno lošem stanju. Prema njegovim navodima, situacija je pod kontrolom.

– Urušavanje je ostalo u granicama građevinske čestice, djelomično se oslonilo na zaštitnu ogradu koja je postavljena još prije tako da je ustvari urušavanje na neki način bilo i očekivano – kazao je Pezelj dodavši da je jutros imao i neformalni sastanak u gradskoj upravi, a za sutra je najavljen još jedan sastanak kojem će nazočiti i predstavnici građevinske inspekcije.

– Za kuću je napravljena snimka postojećeg stanja i projekt sanacije rekonstrukcije koji je sastavni dio programa i plana za uređenje muzejskog trga. Urušavanje se dogodilo na djelu građevine koje je predviđeno ukloniti rekonstrukcijom, tako da ovim urušavanjem nisu dovedeni u pitanje ni program ni projektna dokumentacija. Projekt može ići i dalje, čim bude osigurana finacnijska konstrukcija – kazao je Pezelj koji nije mogao potvrditi u kojem bi roku Esterova 19 mogla biti srušena.

– Za takve je prognoze prerano. Sutra će biti utvrđeno i dogovoreno preliminarno postupanje s vlasnicima, građvinskom inspekcijom i nadležnom konzervatorskom službom – kazao je za RKC.

O urušavanju dijela objekta oglasile su se i službe Grada Koprivnice odakle su potvrdili da su s predstavnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru izašli jutros na teren te utvrdili stanje objekta. Utvrđeno je da je objekt u vrlo lošem stanju te će se u suradnji s Konzervatorskim odjelom i Državnom Inspekcijom pristupiti uklanjanju objekta sukladno zakonskim propisima.  

– Objekt je u vlasništvu Grada Koprivnice te je predviđen za rekonstrukciju. Grad Koprivnica je prijavio projektni prijedlog Muzejski trg na Poziv Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Projektni prijedlog je na rezervnoj listi, što znači da ukoliko se poveća alokacija sredstava za navedeni Poziv, potencijalno možemo ući u krug sufinanciranja projekta. Budući da je Grad Koprivnica u najrazvijenijoj, osmoj skupini gradova samim time u startu često gubimo bodove prema tablici bodovanja – objasnili su iz gradske uprave te dodali da će se rekonstrukcijom objekta zgrada koristiti za potrebe Uprave Muzeja Grada Koprivnice.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati