Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO/VIDEO Pogledajte kako se Vincekovo slavilo diljem Podravine i Prigorja

Blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, obilježen je prigodno i ove godine diljem Podravine i Prigorja.  Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja, a sada je održano u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Bilikum iz Križevaca, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevačkoga Prigorja, Udruge vinogradara i vinara Sveti Vinko Sveti Petar Orehovec i Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Kalnik.

Predsjednik Udruge “Bilikum” Denis Maksić zahvalio je na pomoći i Općini Sveti Petar Orehovec. U organizaciji Udruge Fran Galović Koprivnica Vincekovo je obilježeno u klijeti g.Jembreka u Subotici Podravskoj.  Družilo se 40 članova uz pečeni špek i kobase i jeger na štapu te lovački gulaš, a nakon ceremonije i uz dobru kapljicu. Tradicionalno je i ove godine Vincekovo obilježeno u Vinariji Kostanjevec u Lukovcu na rasinjskom području.

Uz već neizostavno kićenje trsova kobasicama i zalijevanje vinom, prisutni su mogli prigristi pečene kobasice te uživati u dobroj kapljici i živoj glazbi. Ludbreška udruga vinogradara Trsek organizirala je tradicionalnu proslavu u Globočecu kod kipa sv. Vinka, a Udruga vinogradara i voćara Đurđevac za svoje je članove proslavu organizirala u vinariji Cvekan.

Ceremoniju orezivanja trsja, vješanja kobasica i polijevanja vinom predvodio je Željko Kožarić – Mrvica.

FOTO: Nikola Wolf, Dražen Vađunec, Dinko Borozan

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI