Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KUĆA PETRA PRERADOVIĆA KULTURNA JE ATRAKCIJA PITOMAČE

FOTO/VIDEO U Grabrovnicu stižu učenici iz cijele središnje Hrvatske

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Posljednjih godina jedna od glavnih kulturno–turističkih atrakcija u Pitomači je Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Petar Preradović slavni je hrvatski pjesnik i preporoditelj rođen upravo u Grabrovnici 19. ožujka 1818. godine, a njegova je rodna kuća još šezdesetih godina zaštićena kao spomenik kulture. No, prije nekoliko je godina Preradovićeva rodna kuća prijavljena na europski natječaj i novcem iz europskih fondova preuređena u moderni, multimedijalni muzej.

– Centar je otvoren još u lipnju 2019. godine, no vrlo brzo stigla je pandemija korona virusa i sve usporila tako da smo od 2022. godine gotovo pa kretali iz početka, onako kako je zamišljeno. Sada u punom pogonu radimo treću godinu i osjetno je kako se broj posjetitelja povećava – otkrio je voditelj Centra Srećko Mijatović i dodao da za sada većina posjetitelja dolazi iz središnje Hrvatske, od Zagreba prema istoku.

Prikladno za učenike

– Najčešći gosti su učenici. Kuća Petra Preradovića nije standardni muzejski postav, već imamo puno multimedije koja djeci privuče pažnju. Imamo puno sadržaja u kojima i sami mogu sudjelovati, poput pisanja perom i tintom ili oblačenja uniforme kakvu je nosio Preradović. U podrumu imamo i hologram Petra Preradovića kojeg je utjelovio glumac Ozren Grabarić i postoji nekoliko različitih priča iz pjesnikovog života koje posjetitelj može odabrati. Posjetitelji se mogu slikati u Preradovićevom portretu, a ovakav način edukacije učenicima je puno zanimljiviji i atraktivniji pa im nije monotono – kazao je Mijatović i dodao da obilazak kuće za učenike obično traje nekih 90 minuta.

– Osim klasičnog obilaska stalnog postava, organiziramo i brojne druge sadržaje. Surađujemo sa školom i udrugama koje djeluju ovdje pa se tako jednom mjesečno sastaje književni klub i u suradnji s knjižnicom potičemo mlade da čitaju. Imamo i Petrov vrt gdje se odvijaju folklorni nastupi, predstave, koncerte, književne večeri i večeri poezije ili prikazi nekih starih običaja. Tu je i prostor u potkrovlju koji je izložbeni prostor – istaknuo je Mijatović i dodao da je ova vrijedna kulturna ustanova već polako zaživjela, a vjeruje da će posjetitelja uskoro biti još i više.

Petrov mjesec ožujak

– Ožujak nam je najvažniji mjesec jer je tada rođendan Petra Preradovića pa imamo najviše događanja. Stalno smišljamo nešto novo pa smo s Osnovnom školom Petra Preradovića Pitomača pripremili projekt u kojem kroz cijelu školsku godinu crtaju nešto na temu zavičajnog pjesnika, a potom ćemo imati i otvorenje izložbe dječjih radova. U planu je i kviz općeg znanja jer je to sada svuda popularno. Pokrenuli smo i radionice slikanja uz vino, stalno se nešto događa – kazao je Mijatović i istaknuo da je to sjajan način za učenje mladih o važnosti Petra Preradovića za hrvatsku kulturu i književnost, posebno za ovaj kraj.

– Djeca se na nastavi prvi puta susreću s likom i djelom Petra Preradovića, a kada dođu ovdje, onda im ga približimo na neki drugi način. Ovisno o uzrastu posjetitelja, takav je i pristup obradi teme. Pitanje je koliko bi standardni muzejski postav bi zanimljiv djeci, ovako je sve u vidu ekrana, video-igrica, karti, multimedije, baš prilagođeno mladima. Tako i svaki onaj koji dođe ovdje sigurno nešto zapamti, nauči i ponese sa sobom – zaključio je Mijatović i dodao da se među lokalnim stanovništvom itekako osjeti ponos na činjenicu da je Petar Preradović rodom iz njihovog mjesta. I da danas imaju tako sjajan i moderan interpretacijski centar koji je interesantan svim generacijama.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati