Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
rješenja još uvijek nema

FOTO Vrane zauzele park i otjerale šetače: “Sve je puno izmeta i grančica, a nitko ne čisti”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Da vrane godinama prilično zagorčavaju život stanovnicima pojedinih gradskih kvartova i nije neka novost. Rješenja još uvijek, očito, nema, iako se pokušavalo i s rušenjem gnijezda, raznim sokolima, a neke od akcija na noge su dizale udruge za životinje, pa smo prije nešto manje od dvije godine svjedočili i prosvjedu. Sukladno svemu tome, ova tema i dalje je aktualna, a redakciji Podravskog lista anonimno su se javili nezadovoljni građani ponajvećeg i najnaseljenijeg gradskog kvarta – Taraščica – koje ljuti izgled dijela parka pored autobusnog kolodvora. Kažu da je park u Meštrovićevoj nekad bio možda čak i najljepši u gradu, a danas je neiskoristiv, i to upravo zbog vrana.

– Trećina parka puna je njihovog izmeta i grančica koje padaju s gnijezda. Svi se još sjećamo da su podno tih stabala u hladovini bile klupe, odmarali smo, šetali, uživali, a sad je to nemoguće. Klupa više nema, nered je veliki, a nesigurno je i hodati, jer riskirate da vam izmet ili grančica padne na glavu. Zbog njih je park prazan, u njemu nema nikoga, a o tome da su u neposrednoj blizini autobusni i željeznički kolodvor ne treba trošiti ni riječi. Oni koji dođu u grad imaju što vidjeti čim zakorače s kolodvora – ispričala nam je jedna čitateljica i dodala kako je nevjerojatno da oni koji su zaduženi za uređenje i čišćenje grada ne očiste taj nered. U njezine smo se riječi uvjerili i mi. Ptičji izmeti i potrgane grančice zauzimaju cijeli jedan dio parka, a da s neba vreba opasnost osjetio je i autor ovih redaka na svojoj koži, odnosno glavi, na kojoj je završio izmet jedne od 50-ak vrana koje su bile iznad nas. Ne samo da park izgleda ružno, već je i graktanje prilično glasno, što sigurno remeti život građana susjednih zgrada. Primijetila je to i gospođa Katarina Lončar, koja je biciklom prolazila baš tim dijelom parka.

– Volim cvijeće, prirodu, životinje i ptice, ali ovo nije u redu. Ako se već ne može protiv vrana, barem da netko malo više brige vodi o ovom neredu po podu. Nisam često na ovom potezu, ne živim u blizini, ali prolazim ovuda dok idem na groblje i vidi se i čuje da je park pun vrana. E sad, negdje moraju biti, ali je li ovo pravo mjesto za njih nisam sigurna – poručila je Katarina. Kao što smo u uvodu napisali, u Gradu su po pitanju vrana prilično nemoćni. Problem ne postoji samo na Taraščicama, već i u samom centru, gdje ih je u središnjem parku nikad više, ali i na Lenišću, u blizini bolnice. Zbog svega toga, o vranama se pričalo i na Gradskom vijeću, kada je gradonačelnik Jakšić progovorio o sokolici Špeli, koja je prije nešto više od mjesec dana „ordinirala“ gradskim parkom. Posao, nažalost, nije obavila, a kasnije se nije ni vratila.

– Vrane su zaštićene životinje, a neki naši pokušaji da nađemo rješenje urodili su time da su nas sve moguće udruge za zaštitu životinja, ptica, peradi i svega ostalog prijavile na sve moguće inspekcije. I mene taj problem živcira i apeliram na sve, pa i medije, da stvorimo javno mnijenje da to stvarno tako ne valja, bez obzira na to što u zakonu piše i što Udruge za zaštitu životinja mislile. Ja sam prvi za to da štitimo životinje, ali imam problem s tim kada te iste životinje ruše kvalitetu života naših građana. Nisu to kućni ljubimci – odgovorio je Jakšić, uz dodatak da se s istim problemom bori jako puno gradova u Hrvatskoj. Dakle, kako se čini, rješenja za park na Taraščicama zasad nema, jedino da se u mjesecima kada vrana nema porežu stabla, kao što se to napravilo stotinjak metara dalje, na Trgu kralja Tomislava, gdje su te iste ptice „terorizirale“ stanare.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati