Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OBIŠAO IH GRADONAČELNIK RAJN

FOTO Započeli radovi na vodoopskrbnoj mreži sjeveroistočnog dijela Križevaca

Radove na projektu “Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3”  koji se izvode u Novim Bošnjanima, kao jedan od elemenata u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga d.o.o. Križevci”, obišli su danas gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, direktorica Vodnih usluga d.o.o. Križevci Helena Kralj Brlek, predstavnici izvođača radova te ostali sudionici na projektu.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić rekao je kako je kroz Vodne usluge d.o.o. Križevci na ovom području je od 2018. godine do danas uloženo tri milijuna eura plus PDV te dodao:

– Od toga, 2,4 milijuna eura su izvorna sredstva Hrvatskih voda. Puno veći gradovi nemaju ni petinu ovih ulaganja u tih pet godina. Tu su obuhvaćeni, primjerice, izgradnja vodnih građevina te program smanjenja gubitaka. Od tih 3 milijuna eura, za sam grad Križevci realizirano je gotovo 1,6 milijuna eura, dok se ostatak sredstava odnosi na okolne općine. Kada govorimo o vrijednosti EU projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”, on iznosi 40 milijuna eura, dok su za projekt NPOO-a “Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga” osigurana sredstva u iznosu od 13,6 milijuna eura. U projektu “Vodoopskrbne mreže sjeveroistočnog dijela Grada Križevaca – cjelina 3” radi se o ukupno 17,8 kilometara. Ove će se godine odraditi sedam kilometara, do konca iduće godine minimalno osam kilometara, a završetak projekta predviđen je početkom 2025. godine. Ugovorena vrijednost radova je 2,8 milijuna eura plus PDV. Obuhvaćena su naselja Vojakovac, Mičijevac, Čabraji, Vujići Vojakovački, Novi i Stari Bošnjani,i dio naselja Donja Glogovnica, Ivanec Križevački i Osijek Vojakovački. To je dio projekta vodovoda Križevci koji je počeo izgradnjom magistralnog cjevovoda Apatovec – Glogovnica – Sveta Helena.

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako su projekti, koji su napravljeni 2010. godine, zaista okosnica ovog projekta.

– Ljudi su se doselili u proteklih 13 godina i javljaju nam kako nisu obuhvaćeni ovim projektom i to ćemo riješiti zajedničkom suradnjom i ovdje ne dovodimo u pitanje kvalitetu projekta koji su tada odrađeni. Ono po čemu mi danas radimo je kvalitetan projekt koji je i tada i danas obuhvatio značajan dio stanovništva. Ne znam kako bismo ovo razgranato područje mogli riješiti bez sredstava NPOO-a. Kontinuitet suradnje između Grada i Hrvatskih voda je rezultirao ovim projektom koji za Grad Križevce iznosi malo više od 2,5 milijuna eura. Valja istaknuti da je dio naselja Ivanec Križevački i Glogovnica odrađen sredstvima Vodnih usluga i Hrvatskih voda i na tome treba zahvaliti jer je upravo to prethodilo nastavku ovih sekundarnih vodova kako bi se mogao opskrbiti istočni dio grada. Grad Križevci svjedoči značajnim sredstvima iz NPOO-a upravo na ovom projektu. Od Hrvatskih voda smo dobili svesrdnu podršku na čelu s gospodinom Vukmirićem. Projekt rješava temeljne životne potrebe, a to je vodoopskrba koja je u ovom kraju i više nego potrebna.

Direktorica Vodnih usluga d.o.o. Križevci Helena Kralj Brlek istaknula je kako je 2019. godine krenula izgradnja magistralnog cjevovoda od Carevdara do Osijeka Vojakovačkog.

– Radi se o dužini od 17,5 kilometara što je velik zahvat jer se radi o profilu cijevi od 225 milimetara. Izgradnja je išla etapno, a područje Apatovec je konačno pokriveno s vodoopskrbom i a mrežu je priključeno 56 kućanstava od prošle godine. Uz sufinanciranje od 80 posto od strane Hrvatskih voda i 20 posto od Grada investicija je bila moguća i građani su dobili zdravstveno ispravnu i pitku vodu. Hrvatske vode i Grad su prepoznali potrebu da se svim mještanima na ovom području omogući ono što je nužno u svakodnevnom životu. U Novim Bošnjanima radovi su započeli prije dva tjedna i radi se o dionici od 17,8 kilometara.

Davor Zemljak iz Vodnih usluga d.o.o. Križevci od početka radio je na pripremi i prijavi projekta te je izvijestio o dosadašnjem tijeku radova:

– Zahvaljujem izvođaču radova na brzini i kvaliteti izvedenih  radova, u Novim Bošnjanima su napravili već 1,3 kilometra. Još moraju odraditi 2,4 kilometra i mislim da će odraditi 7 kilometara ove godine. Što se tiče paketa NPOO-a, radi se o 5 projekata. Tu su ovaj projekt koji se odnosi na cjelinu 3, drugi je rekonstrukcija magistralnog cjevovoda na Kalniku, od Vratna do Deklešanca, crpna stanica Fodrovec 2 i aglomeracija Sveti Ivan Žabno.

Radove izvodi tvrtka Le-grad d.o.o.

– Gradi se distribucijski cjevovod dužine preko 17 i pol kilometara. Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje i zadovoljni smo jer radimo u ovakvom okruženju. Kao što je već rečeno, u ovoj godini moramo napraviti minimalno 7 kilometara, sljedeće godine 8, a ostatak 2025. godine. Ove godine smo pripremili prvih 7 kilometara i krenuli smo od Vujića Vojakovačkih, Novih i Starih Bošnjana i pripremamo ostalu dokumentaciju, teren i izvedbene projekte – istaknula je direktorica Josipa Letec Erjavec.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Mi bi prije kupili kajdanku Olivera Dragojevića neg Rogatog konja?

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati