Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ginko je najstariji biljni lijek na svijetu, ovo su njegove brojne dobrobiti za zdravlje

Ginko, čije ćete stablo vrlo rijetko vidjeti u vrtovima kuća, jedan je od najstarijih biljnih lijekova na svijetu. Preparati sačinjeni od ove ljekovite biljke među najprodavanijima su na zemlji. Radi se o listopadnom trajnom drvetu koje može živjeti i po nekoliko stotina godina. U proljeće i ljeti lišće je zeleno, a u jesen poprima intenzivnu žutu boju. Uzgaja se i u našim krajevima, podnosi niske temperature i zagađeni gradski zrak. Uspijeva na siromašnom tlu, podnosi sušu i različitu kiselost tla, a uglavnom se uzgaja za potrebe farmaceutske industrije.

Ginko sadrži flavonoide i terpentine. Antioksidansi su i smanjuju količinu štetnih slobodnih radikala. Ljekovit je za krvne žile, a posebno one u mozgu, za upale vena, cirkulaciju, funckioniranje mozga, migrenu, alergiju, astmu, plućne bolesti krvni tlak i prokrvljenost srca. Pored toga, pomaže kod Alzheimerove bolesti, depresije, dijabetesa i zaboravnosti. U farmaceutskoj industriji koristi se list i sjeme.

Vladimir Bedeković drvo Ginka ima u svom prekrasnom dvorištu i staro je 20 godina. Od listova priprema ljekoviti sirup čiji nam je postupak pripreme prošli tjedan i otkrio.

Važna napomena, prekoračenje doze ginka može izazvati nervozu želuca i vrtoglavicu, ne koristi sa lijekovima protiv zgrušavanja krvi, za srce, epilepsiju i depresiju. Nije za djecu, trudnice i dojilje.

Unatoč brojnim benefitima, ne postoje studije koje dokazuju njegovu učinkovitost i ne smije smatrati lijekom kao takvim. Unatoč nizu pozitivnih učinaka, s dodacima prehrani koji sadržavaju ginko treba postupati izuzetno pažljivo. Može stupiti u interakcije s mnogim lijekovima koji se koriste na dnevnoj bazi zbog čega može doći do raznih problema. Ukoliko se odlučite na korištenje suplemenata koji sadrže ginko, prvo se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Važna obavijest trgovačkog lanca

Pepco iz prodaje povlači dva popularna proizvoda. Kupcima će novac biti vraćen i bez računa

JESTE LI ZNALI?

Ova popularna namirnica može sniziti visoki kolesterol

akcija (Cro) Globe-Athone

FOTOGALERIJA Šetnjom po Prekodravlju dali doprinos u borbi protiv ginekološkog raka

GRANIČNA KONTROLA

U prehrambenom proizvodu iz Srbije otkrivena kancerogena tvar

KORISNE INFORMACIJE

U ovim slučajevima dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu

korisne informacije

Evo tko sve ima pravo na dječji doplatak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati