Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pojedina naselja bi mogla zauvijek iščeznuti

Grad se dijeli popola, ruralnom dijelu prijeti potpuna propast

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dihotomija, dakle radikalna podjela na dvoje između urbanog i ruralnog dijela grada Križevaca, unatoč tome što je i sad vrlo izražena, mogla bi se u budućnosti još više povećati, a dijelu grada koji je sad nastanjen u ne tako dugom roku prijeti potpuna devastacija. U tome je prigorska prijestolnica u mnogo većoj opasnosti od druga dva grada u našoj županiji. Naime, razdvojenost i razgranatost prigradskih naselja u Križevcima mnogo je veća negoli u Koprivnici ili Đurđevcu i to bi, ako već i nije, mogao biti velik problem u bliskoj budućnosti. To predviđaju i u samoj gradskoj upravi gdje su izradili Analizu stanja u prostoru.  Primjerice, ono što nikako ne ide na ruku Križevcima je broj prigradskih naselja i broj stanovnika u njima. Koprivnica, koja ima deset tisuća stanovnika više, ima tek devet prigradskih naselja, Đurđevac ih ima osam, a Križevci čak 59.

Isto tako, izrazito je nepovoljna situacija vezana uz broj stanovnika po naseljima. Naime, u čak 27 naselja živi manje od 100 stanovnika, što je 7,6 posto od čitavog broja stanovnika. Velika udaljenost od gradskog središta, neizgrađena komunalna infrastruktura, već sad velik broj napuštenih kuća. Sve to pospješuje već uznapredovali proces depopulacije. 

– Godine 2021. ukupan broj stanovnika grada Križevaca iznosio je 18.949. Naselja s brojem stanovnika manjim od 100 bilo je čak 27, što je gotovo polovina broja naselja. Ukupni broj stanovnika u naseljima s brojem stanovnika manjim od 100 iznosio je 1.442, što je činilo 7,6 posto stanovništva. Dakle, u gotovo 50 posto naselja živi manje od osam posto stanovnika grada Križevaca, što dovoljno govori o usitnjenosti naselja i svim problemima koji su uz to vezani kao što su prometna i infrastrukturna povezanost, dostupnost javnih usluga i drugo – stoji u izvještaju koji skriva crne prognoze.

Tako je temeljem analize broja stanovnika, postotka poljodjelskog stanovništva, postotka radnika u mjestu stanovanja i postotka poljodjelskog gospodarstva samo naselje Križevci moguće svrstati u kategoriju gradskog naselja. Prijelazna, slabije urbanizirana naselja Cubinec i Carevdar doživjela su određen stupanj socioekonomske i druge preobrazbe, ali po svojim obilježjima te na temelju demografskih kretanja još izvjesno vrijeme neće predstavljati prijelazni stupanj između gradskih i seoskih naselja.

Ostala naselja nisu doživjela značajnije preobrazbe, što se ne očekuje ni u budućnosti te će i dalje ostati seoska agrarna, ako će ostati. No, vrlo je izvjesno, ako se nešto ubrzo ne promijeni, da će pojedina naselja možda i zauvijek iščeznuti, nešto što se, srećom, u Koprivnici i Đurđevcu još ne može zamisliti. Tako su Gornji Dubovec sa sedam stanovnika, Kostadinovac s osam, Kunđevac s 12 stanovnika i Mali Carevdar  s 15 stanovnika pred izumiranjem. Možda bi zbog prisutnosti brze ceste te nove pruge samo naselje Križevci moglo profitirati, ali kroz nekoliko godina izgled samog grada mogao bi biti umnogome drukčiji.

TABLICA 1

NaseljeBroj stanovnika 2021.Udio u ukupnom broju
Križevci (grad)18.949100
Križevci (naselje)10.55255,73
Ostala naselja842944,27
Obilježja naselja grada Križevaca

TABLICA 2

BrojBroj stanovnika
Naselja veća od 500 stanovnika110.522
Naselja od 100 do 500 stanovnika326985
Manja od 100 stanovnika271442
Naselja prema broju stanovnika

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati