Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OŠTEĆUJE JETRU

HALMED: Ovaj lijek može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Nositelj odobrenja Bayer je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Europskom agencijom za lijekove uputio pismo zdravstvenim radnicima o promjeni mjesta izdavanja lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre. Lijek Iberogast je indiciran za simptomatsko liječenje funkcionalnih i motilitetom uvjetovanih gastrointestinalnih smetnji, primjerice funkcionalne dispepsije i sindroma nadraženog crijeva, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za potporno simptomatsko liječenje gastritisa u djece starije od 6 godina, adolescenata i odraslih.

“U Europskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanog spomenutim lijekom, uključujući zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije, tijekom primjene lijeka Iberogast. Navedeni slučajevi oštećenja jetre prijavljeni su nakon stavljanja lijeka u promet”, navode iz HALMED-a.

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Uzimajući u obzir indikacije za koje se lijek primjenjuje te moguće ozbiljne nuspojave, promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka iz ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima u isključivo ljekarne, kako bi se izdavanje lijeka bolesnicima provodilo pod nadzorom ljekarnika.

“Ovaj je lijek potrebno primjenjivati samo u onih bolesnika u kojih je primjena lijeka indicirana, uzimajući u obzir postojeće ili prethodne bolesti jetre, istodobnu primjenu drugih lijekova, kao i druga stanja koja mogu utjecati na funkciju jetre”, stoji u obavijesti.

Ako se pojave znakovi oštećenja jetre kao što su žutilo kože ili očiju, tamna mokraća, stolica svijetle boje, bol u gornjem dijelu abdomena, liječenje treba odmah prekinuti, a bolesnike uputiti da se jave liječniku.

Na vanjsko pakiranje lijeka Iberogast uvodi se istaknuto uokvireno upozorenje “Nemojte uzimati Iberogast ako imate ili ste imali bolest jetre ili uzimate lijekove s nuspojavom oštećenja jetre navedenom u uputi o lijeku”, kako bi se dodatno istaknule kontraindikacije za primjenu lijeka.

“Izdavanje lijeka Iberogast isključivo u ljekarni stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine te nakon tog datuma lijek više neće biti dostupan putem specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima. Nova pakiranja lijeka Iberogast bit će dostupna nakon navedenog datuma. Do isteka zaliha starih pakiranja na tržištu će biti dostupna ranija i nova pakiranja lijeka Iberogast”, zaključuju iz HALMED-a.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine u potpunosti povlače jedan prehrambeni proizvod iz prodaje: U njemu je otkrivena salmonela

veliki popusti za članove kluba

Na Dinamo i Hajduk za 20 eura. Slaven osjetno digao cijene ulaznica, no sve s jednim ciljem…

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati