Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VLAK JE UVIJEK BRŽI

HŽ ima vrlo važnu obavijest za roditelje i djecu!

ima vrlo važnu obavijest, a pogotovo za djecu.

Naime, u ponedjeljak 4. rujna 2023. počinje nova školska godina. Tisuće djece naći će se na  prometnicama, a mnoga od njih, koja žive u blizini željezničke pruge, morat će prelaziti preko pruge ili prolaziti pored nje. “HŽ Infrastruktura i ove  školske godine poziva roditelje i nastavnike da djeci skrenu pozornost na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Poziva i svu djecu da budu primjer jedni drugima i odgovorno se ponašaju”, stoji u obavijesti HŽ-a.

– Budite odgovorni i prelazite preko pruge samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

– Igra na pruzi strogo je zabranjena, baš kao i penjanje na vagone i stupove kontaktne mreže. Osim što možete pasti i ozlijediti se, postoji još veća opasnost, a to je opasnost od strujnoga udara. Postoji puno dobrih i sigurnih mjesta za igru. Pruga nije jedno od njih!

– Vrlo je važno u školu krenuti na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazili preko željezničko-cestovnih prijelaza, mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta. Sva su ta mjesta uz oprez i poštivanje prometnih znakova sigurna za korištenje, no unatoč tome zbog neopreza ili brzopletosti i dalje se događaju nesretni slučajevi u kojima teško stradavaju djeca i odrasli.

– Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno stanite i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeđite tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba kod nailaska na prometne znakove Stop i Andrijin križ dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza. Zato nemojte nositi slušalice kada prelazite željezničku prugu!

Međunarodne statistike pokazuju to da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.

HŽ Infrastruktura već 23 godine provodi edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži« namijenjenu djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

posljedica poplava

FOTO/VIDEO Kod Botova uklanjaju vagone koje je uništila Drava u nedavnoj poplavi

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

Upišite pojam koji želite pretraživati