Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Inspirativna priča Koprivničanca Ivana: Bio sam na dnu i skoro sve izgubio zbog alkohola

Ivan Magaš (72) godinama je bio jedan od terapeuta za ovisnike o alkoholu u koprivničkom Klubu liječenih alkoholičara Centar.

I sam je dugo godina bio ovisnik o alkoholu, a nakon što se uspješno izliječio od te ovisnosti, odlaskom u mirovinu i povratkom u Koprivnicu odlučio je pomagati osobama koje su spremne zatražiti pomoć u odvikavanju. Koliko ovisnost o alkoholu može biti pogubna Ivan Magaš najbolje zna kroz svoju životnu priču.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– U mladosti sam rješenje problema koji su me mučili tražio u alkoholu. Tako sam s vremenom postao ovisnik, iako si dugo to nisam htio priznati. Najviše je ispaštala moja obitelj, supruga i dvije kćeri. One su osjetile sve posljedice koje nosi alkoholizam – priča nam Ivan Magaš.

Na poslu, kao i u društvu, dodaje on, nije se osjetilo da ima problema s ovisnosti o alkoholu. Za vrijeme radnog vremena sve je, kaže Ivan, izgledalo idilično jer se opijao tek kad je došao doma s posla.

– Kako je to izgledalo najbolje ocrtava činjenica da je moj šef ostao u šoku kad sam rekao da idem na bolovanje kako bih se izliječio od ovisnosti. Prije 37 godina bio sam na dnu i skoro sam sve izgubio zbog alkohola. Prijelomni trenutak dogodio se kad sam jedne večeri otjerao suprugu i kćeri. Drugi dan kad sam se probudio shvatio sam da ću, ako tako nastavim, završiti na ulici i da ću ostati bez ikog svog. To sam jutro odlučio da ću se izliječiti od ovisnosti od alkohola koliko god to teško bilo – kaže Ivan Magaš.

Liječenje je, dodaje on, trajalo šest mjeseci i otad punih 37 godina nije okusio ni kap alkohola. Bez obzira na to što se riješio ovisnosti nije odustao od redovitih odlazaka u klubove liječenih alkoholičara pa i danas aktivno sudjeluje u radu kluba Centar.

– Veliku podršku u odvikavanju pružila mi je obitelj. Znam da sam opijanjem nanosio veliku bol supruzi i kćerima, ali one su ipak bile uz mene u najvažnijim trenucima, a to je ovisnicima itekako važno u procesu odvikavanja. I terapeuti koji rade po klubovima također imaju svoju ulogu u odvikavanju, kao i svi stručnjaci koji su uključeni u taj proces.

U našem Klubu Centar odlično surađujemo sa svima. Također je od velike važnosti da ovisnik sam sebi prizna da je ovisan o alkoholu i shvati da mu to uništava život. Sad mi je najveće zadovoljstvo kad osobe koje se odluče na liječenje uspješno apstiniraju. To je razlog zbog kojeg sam prije deset godina završio edukaciju za terapeuta – zaključio je Ivan Magaš.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI