Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nakon povećanja plaća u državnim službama...

Istražili smo kolike su plaće u gradskim upravama i komunalnim tvrtkama. Očekuje se njihov rast

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prethodnih je tjedana glavna tema bila povećanje plaća javnim i državnim zaposlenicima, no u tu skupinu ne spadaju zaposlenici jedinica lokalne samouprave, dakle zaposlenici gradskih i općinskih uprava kao ni radnici komunalnih tvrtki. Njima plaće, iako možda ne formalno, ali u stvarnosti određuju načelnici i gradonačelnici. U našem kraju između pojedinih gradova ima dosta velikih razlika između plaća. Sada je itekako vidljivo da plaće zaposlenih u gradskim upravama zaostaju za onima iz javnog i državnog sektora, a sve je to vezano uz nedavno povećanje plaća.

Komunalne tvrtke u vlasništvu gradova ili općina već sad teško nalaze radnike, posebice kvalificirane majstore ili visokokvalificirane stručnjake, koji odlaskom u inozemstvo, ali i samim prelaskom u privatni sektor unutar Hrvatske mogu dobiti mnogo veće plaće. Nastavi li se rast plaća u Hrvatskoj, a svi analitičari očekuju da će biti tako, komunalne bi se tvrtke u budućnosti mogle naći u stanju koje bi moglo prijetiti samom funkcioniranju istih. Povećanje plaća u gradskim upravama i komunalnim tvrtkama za lokalne je političare tema koju pokušavaju izbjeći. Govoreći s pozicije političkog marketinga, petljanje političara s ovom temom za njih predstavlja loš potez. I to najviše zbog percepcije javnosti, dakle glasača.

Tu se stvara percepcija „mi dajemo sebi“, jer većina građana lokalnu politiku gleda kroz komunalnu infrastrukturu i usluge, stoga je i povećanje plaća, a posljedično i cijena usluga komunalnih tvrtki politički nepopularan potez, dok država i Vlada povećavanjem plaća državnim i javnim službenicima stvaraju dojam „mi dajemo vama“. Dakle, da bi povisili plaće, ili se moraju smanjiti investicije ili povećati cijenu komunalne usluge ili drugih nameta, što je također negativno u smislu popularnosti. Poslali smo upite u gradske uprave gradova Koprivnice, Križevaca, Đurđevca i Ludbrega, kao i u njihove komunalne tvrtke, s ciljem da nam pošalju podatke o pojedinačnim plaćama zaposlenika sa srednjom stručnom spremom i onih s visokom.

Odgovor su poslali svi osim Đurđevca, jer nas tamo ne vole pa onda izbjegavaju ono što je zakonska obveza, dakle namjerno krše zakon ne odgovarajući na upite medija. Neki su na ono što smo pitali odgovorili precizno, a neki ne pa je moguće da naši izračuni malo odstupaju od stvarnosti, ali vrlo vjerojatno ne u bitnom obimu. Isto tako, velika većina zaposlenika prima veću plaću od navedene, ovisno o tome koliko radnog staža imaju, imaju li djecu i slično. Ovdje također nisu uračunati putni troškovi, dodaci na plaće za prehranu, uskrsnice, božićnice, regres i slično, što može bitno povisiti neto isplatu na mjesečnoj razini. Tako u gradu Ludbregu, kada govorimo o bruto plaćama, zaposlenik sa srednjom stručnom spremom početnika ima bruto plaću 1190 eura, što bi iznosilo oko 870 eura, početnik s visokom spremom ima plaću 1000 eura, savjetnik 1100 eura, a pročelnik 1420 eura neto.

– Plaće zaposlenika proračunskih korisnika Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ Ludbreg i Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerster“ Ludbreg ujednačene su s plaćama gradske uprave, a plaće zaposlenika proračunskog korisnika Dječjeg vrtića „Radost“ su također Kolektivnim ugovorom za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Ludbrega ujednačene s ostalima, tako da za istu razinu obrazovanja nemamo odstupanja u plaćama – odgovorio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osnovica za izračun plaće utvrđena je Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Križevaca te iznosi 660 eura bruto. Osoba zaposlena na mjestu referenta sa srednjom stručnom spremom ima koeficijent 1,56, dok osoba zaposlena s visokom stručnom spremom, ovisno o radnom mjestu (viši stručni suradnik, savjetnik ili viši savjetnik), ima koeficijent u rasponu od 2,10 do 2,85. To u neto brojevima znači da se plaća kreće od 756 eura za srednju stručnu spremu, od 1000 eura za visoku te 1300 za višeg savjetnika, a za pročelnika 1500 eura. Kada govorimo o zaposlenim službenicima i namještenicima u gradskoj upravi grada Koprivnice, plaća pročelnika iznosi 2.422,88 eura bruto, dakle 1656 neto, plaća službenika s VSS (viši stručni suradnik) iznosi 1.590,23 eura bruto, dakle 1123 neto, za VŠS (viši referent) 1.201,20 euro bruto, 874 neto, za SSS (referent) iznosi 982,20 eura bruto, dakle 700 neto, dok za radno mjesto spremačice iznosi 887,25 eura bruto, znači 676 neto.

– Radi se o plaćama bez radnog staža, stoga možemo reći da se radi o početnim plaćama. Što se tiče plaće pročelnika, svi pročelnici imaju iste osnovne plaće, jedino se razlikuju u godinama staža – objasnili su iz grada Koprivnice.

Pomalo zbunjujući su podaci za plaće radnika komunalnih tvrtki. Tako radnici koprivničkog Komunalca imaju, mora se pošteno reći, male plaće. Prema podacima koje smo dobili, u Komunalcu Koprivnica prosječna bruto plaća za srednju stručnu spremu iznosi 987,30 eura, što znači niskih 735 eura neto. Prosječna bruto plaća za visoku stručnu spremu radnika iznosi 1.293,50 eura, što znači 926 eura neto. Početna bruto plaća za osobe sa srednjom stručnom spremom i visokom stručnom spremom ovisi isključivo o radnom mjestu na koje se kandidat zapošljava i platnom razredu u koji je predmetno mjesto raspoređeno.

– U pravilu je za srednju stručnu spremu početna bruto plaća 840 eura (minimalac, op.a), a za radna mjesta za koja se traži visoka stručna sprema početna bruto plaća iznosi 1.100,50 eura – naveli su u Komunalcu.

U ludbreškom Lukomu plaće su na tragu njihovih koprivničkih kolega. No oni zaposleni u križevačkim Komunalnim uslugama ipak uživaju nešto veće plaće. Komunalno poduzeće Križevci je tako svojim radnicima u 2023. godini za visoku stručnu spremu u prosjeku isplatilo bruto plaću od 1.889,18 eura, što je 1286 eura neto. Prosječna bruto plaća za srednju stručnu spremu je u 2023. godini iznosila 1.049,29 eura bruto, što je 773 eura neto. Tu je vidljiva velika razlika u plaćama, posebno što se tiče zaposlenika s visokom stručnom spremom. Što se tiče plaća odgojitelja u Dječjem vrtiću Križevci, osnovica za izračun plaće iznosi 947,18 eura bruto. Koeficijent za odgojitelja s višom stručnom spremom iznosi 1,23, dok za odgojitelja s visokom stručnom spremom iznosi 1,32. U slučaju dječjeg vrtića „Tratinčica“, za radno mjesto odgojitelja s VSS (odgojitelj savjetnik) je 1.450,55 eura bruto, odgojitelja s VSS (bez napredovanja) je 1.208,79 eura bruto, odgojitelja s VŠS (bez napredovanja) je 1.153,85 eura bruto, dok plaća za radno mjesto kuharica-spremačica iznosi 840,00 eura bruto.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati