Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U NAŠEM KRAJU RASTE ARONIJA VRHUNSKE KVALITETE

Istraživanjem potvrđeno da je tlo u Podravini idealno za uzgoj ovog superzdravog voća

Koprivničko poduzeće Bioquanta d.o.o. je uspješno završilo projekt pod nazivom „Biofracta“ koji je trajao 42 mjeseca. Projekt je bio odobren u okviru Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“ , Referentna oznaka: KK.01.2.1.02, ukupne vrijednosti 271.492,09 EUR/2.045.557,17 kuna od čega su 170.430,30 EUR/1.284.107,06 kuna bespovratna sredstva.

Istraživanja su provedena na ekološki uzgojenoj aroniji u Novigradu Podravskom, gdje su identificirane, izolirane i inkapsulirane prirodne boje iz zrelih bobica aronije, odnosno od soka i tropa aronije.

Nositelj boje u aroniji su antocijani, koji su derivati 2-fenilbenzopirilijevih soli koje se nalaze u biljkama u obliku glikozida, dok se njihovi aglikoni nazivaju antocijanidini. U aroniji dominiraju cijanidini, čije su identificirane količine u novigradskoj aroniji značajno veće od onih navedenih u dostupnoj znanstvenoj literaturi, što ukazuje na to kako je podravsko podneblje izrazito povoljno za uzgoj aronije bogate različitim polifenolnim spojevima. Osim antocijana, u aroniji su identificirani flavonoli, posebice su značajne količine kvercetina i kamferola, te flavoni kao što je luteolin-7-O-rutinozid. Od ostalih spojeva identificirani su procijanidin B2 te hidroksicimetne kiseline, od kojih se ističe dikafeoilkinična kiselina.

Izolacija antocijana i njihovih derivata iz tropa je provedena različitim tehnikama ekstrakcije od kojih je potrebno istaknuti konvencionalnu ekstrakciju, ekstrakciju potpomognutu ultrazvukom i ekstrakciju potpomognutu mikrovalovima. Jedan od važnijih izazova u procesu ekstrakcije je bila optimizacija s obzirom na koncentraciju,  vrijeme i otapalo, što je uspješno provedeno, gdje su dobiveni vrlo dobri rezultati.

Za prevođenje soka i ekstrakta u praškasti oblik korištena je tehnika sušenja raspršivanjem, gdje su navedenim otopinama dodane određene količine nosača, kako bi se poboljšala učinkovitost samoga procesa i tehnološki omogućila njegova nesmetana provedba. Kao nosači su korišteni maltodekstrin i arapska guma.

Spektrofotometrijskim metodama su određeni antocijani u dobivenim ekstraktima i prahovima, dok su se pH diferencijalnom metodom odredili monomerni antocijani.

Još jedna važna aktivnost u okviru provedbe projekta bilo je određivanje stabilnosti inkapsuliranog praha, koja je provedena pakiranjem uzoraka u različite ambalažne materijale i skladištenjem uzoraka pri različitim uvjetima. Kinetički parametri degradacije u prahovima tropa i soka aronije tijekom skladištenja određeni su prema dobivenim masenim udjelima antocijana, flavonoida i fenolnih kiselina. Dobiveni su vrlo dobri rezultati i određeni su optimalni uvjeti skladištenja praha te odabrani adekvatni ambalažni materijali.

U okviru projekta je izrađena i studija izvedivosti koja se odnosi na izgradnju i opremanje pogona za proizvodnju prirodnih boja, koje poduzeće namjerava izgraditi u budućem razdoblju.

Projektom je upravljao projektni tim na čelu s voditeljem projekta dr. sc. Tomislavom Jurendićem. Na projektu su kao partneri sudjelovali Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ iz Zagreba te druga poduzeća koja su pružila različite vrste usluga.

Ostali važniji rezultati istraživanja su do sada objavljena dva znanstvena rada u prestižnim znanstvenim časopisima:

Jurendić, T., Ščetar M. (2021) Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review. Antioxidants, 10(7), 1052.

Elez Garofulić, I., Repajić, M., Zorić, Z., Jurendić, T., Dragović-Uzelac V. (2023) Evaluation of Microwave- and Ultrasound- Assisted Extraction Techniques for Revalorization of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruit Pomace Anthocyanins. Sustainability, 15, 7047.

Posebice je važno istaknuti kako je tijekom provedbe projekta voditelj projekta zaprimio poziv od UNESCO-Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS) sa zamolbom za pripremu enciklopedijskog članka Phytochemistry of chokeberry (fitokemija aronije), koji je pripremio zajedno s prof. dr. sc. Vericom Dragović Uzelac.

Osim toga, provedba predloženog projekta rezultirala je novim suradnjama i razvojem novih ideja, gdje Bioquanta s partnerima priprema i već provodi nove zajedničke znanstveno-istraživačke projekte. Na ovaj način Bioquanta se pozicionirala kao privatni znanstveno-istraživački centar, gdje je sa svojim znanjima i iskustvima spremna za postizanje izvrsnih znanstvenih rezultata temeljenih na primijenjenim istraživanjima.

Završna konferencija projekta „Biofracta“ je održana u Koprivnici, a nazočili su svi projektni partneri i gosti.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

Tvrdnje stručnjaka

Ovaj bi popularni prehrambeni proizvod u sebi mogao sadržavati kancerogenu tvar

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Ovaj se kuhinjski pribor povlači iz prodaje. U njemu je otkrivena kancerogena tvar

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati