Travanj je mjesec kad cvijeta maslačak, a to je vijesnik proljeća koji većina nas niti ne doživljava međutim moglo bi ga se nazvati pravim doktorom. Od ove biljke moguće je napraviti nevjerojatan džem za koji kažu da je pun pogodak za zdravlje i lijek protiv mnogih bolesti.
Naime, maslačak je jedna od najpopularnijih salata za detoksikaciju obzirom da je pun vitamina C i B, beta-karotena, željeza, cinka i kalija. Džem od maslačka je izuzetno lijekovit i pomaže kod bronhitisa i astme, a najbolje ga je uzimati ujutro, na prazan želudac. S druge strane čaj od korijena maslačka odličan je za čišćenje jetre, a neki kažu da je čak i dobar lijek protiv raka, no važna napomena, berite ga što dalje od prometnica.
Također ova samonikla biljka koja raste na gotovo svakoj vrsti tla, djeluje protuupalno, snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. Korijen maslačka sadrži vlakno, koje djeluje probiotički odnosno potiče rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu. Obzirom da je ova biljka bogata kalcijem i vitaminom K postoje određene indikacije da bi konzumacija mogla pozitivno utjecati na zdravlje kostiju.
Recept za džem od maslačka
Oko 400 cvjetova maslačka prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan dobro iscijedite i ulijte pola litre tople, prokuhane vode, pa kuhajte 20-ak minuta. Zatim dodajte 1 kg šećera, dva sitno isjeckana limuna i kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda maknite ga s vatre, pričekajte da se ohladi te ga procijedite kroz gazu i na kraju ga kuhajte još dvije minute.
Vrlo važno zbog aktivnih supstanci koje posjeduje, neke osobe maslačak ne smiju konzumirati, a to su, trudnice, dojilje i osobe alergične na korove i trave. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom… Svježe stabljike maslačka mogu kod djece prouzročiti trovanje, ako pojedu veće količine, pa treba biti na oprezu kad se djeca igraju u livadi.
FOTO: Podravski list/Facebook