Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Gradovi u našoj županiji ističu se u zemlji po stipendiranju...

Koprivnica najbolja među velikima, u Đurđevcu tko položi ispit – uzme novac!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivnica je u top pet gradova u Hrvatskoj po ukupnom izdvajanju iz gradskog proračuna za stipendiranje učenika i studenta te šesta u zemlji kad se gleda iznos najveće moguće stipendije! Koprivnički proračun godišnje daje 350.000 eura za stipendije. Kad bi se gledala prosječna izdvajanja za stipendije po stanovniku kod velikih gradova, Koprivnica bi tu bila vodeća!

Primjerice, Varaždinci izdvajaju godišnje 505.000 eura, no imaju 43.782 stanovnika, čak 15.000 više negoli Koprivnica. Čakovec ima kojih tisuću stanovnika manje od Koprivnice, a ulaže godišnje 306.000 eura. Ipak, kad se gledaju baš svi od 128 gradova u zemlji, daleko najviše stipendija u odnosu na broj stanovnika daju mali gradovi Biograd na Moru i Slunj, čak 47 eura po stanovniku. Koprivnica izdvaja otprilike 13 eura po stanovniku, što je opet najviše kad se gledaju veliki gradovi.

Ako ste koprivnički student, onda najvišu stipendiju možete dobiti u iznosu od čak 240 eura, a po tome je naš grad šesti u državi! Ona se daje redovnim studentima u inozemstvu s invaliditetom većim od 50 posto. Primjerice, za redovne polaznike svih studija koji se školuju u Hrvatskoj za deficitarna zanimanja, stipendija je 120 eura mjesečno. U Križevcima je najviša stipendija primjerice 200 eura i prigorska metropola 14. je na ljestvici najboljih. Križevci su, primjerice, u ovoj akademskoj godini dodijelili do sada rekordan broj stipendija, ukupno 26, a riječ je o studentima medicine, stomatologije, građevinarstva, informatike, rehabilitacije, farmacije, računarstva i fizike.

– Po službenim podacima četvrti smo grad u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje, ali želja nam je biti najbolji i krećemo se u tom smjeru. Mi u Križevcima priželjkujemo da će se većina studenata po završetku studija vratiti u Križevce i ovdje zasnovati obitelj i naći posao – rekao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, dok je u hrvatskim okvirima i Đurđevac poseban.

Mario Rajn: Priželjkujemo povratak studenata u Križevce

Naime, redovnim studentima odobravaju stipendije po ostvarenim ECTS bodovima, a isplata se obavlja svaki petak prema primljenim zahtjevima, na temelju dostavljene potvrde o položenim ispitima. Tako da studenti odmah po položenom ispitu dobivaju isplatu novca!

S obzirom na konverziju u eure, ali i povećanje troškova studentskog života, mnogi su gradovi, pa i Koprivnica – dizali stipendije. – Kako bismo im olakšali studiranje, iznosi stipendija povećavani su za nešto više od 10 posto za redovne studente iz Koprivnice za studiranje u zemlji i inozemstvu, za studente s invaliditetom većim od 50 posto te za one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja – rekli su u gradskoj upravi.

Gradovi koji najviše daju za stipednije (EUR)

GRADBROJ STANOVNIKAIZDVAJANJA ZA STIPENDIJE
KOPRIVNICA28.580350.000
VARAŽDIN43.782505.000
ČAKOVEC27.122306.000
SPLIT160.5771.035.000

Najviše studentske stipendije (EUR)

GRADIZNOS
1. ZAGREB504,00
2. UMAG500,00
3. KOPRIVNICA240,00
4. GAREŠNICA199,08
5. KRIŽEVCI199,08

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Graničar se ponovno posral na svoju decu?

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati