Ministarstvo: Farma pilića kod Legrada ne šteti okolišu!

Projekt farme pilića kod Legrada, gotovo nadomak ornitološkog rezervata Veliki Pažut, dobio je povoljno mišljenje stručnjaka u vezi studije utjecaja na okoliš.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podsjetimo, radi se o velikom projektu farme na području općine Legrad, koje osim gospodarske djelatnosti donosi i nova radna mjesta, a protiv koje su se pobunili mještani susjedne općine Donje Dubrave. Radi se o projektu slovenske tvrtke Perutnina Ptuj-Pipo sa sjedištem u Čakovcu, koja u Legradu na mjestu nekadašnjih gospodarskih objekata želi izgraditi novu farmu.  Zbog nje su održane i sjednice, odnosno javne rasprave, a na kojima su predstavnici susjedne općine izrazili zabrinutost zbog buduće farme, i to zbog povećanog transporta kroz njihovo mjesto, kao i potencijalnog smrada koji bi se osjetio preko rijeke Drave. Stanovnici Donje Dubrave uručili su 42 primjedbe, a u jednoj od njih piše sljedeće:

– Neposredna blizina ornitološkog rezervata Veliki Pažut ne dozvoljava izgradnju ovakvog objekta. Čini se da studija u svom sadržaju izbjegava precizno formulirati status zaštite s obzirom na štetnost farme pilića po toj klasifikaciji zaštite – zaključuju u primjedbi uručenoj Upravnom odjelu za prostorno uređenje.

No, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nedavno su poslali izvješće u kojem navode kako projekt nije prijetnja za okoliš.

– Lokacija zahvata izvan je zaštićenih područja. Da je lokacija zahvata izvan Posebnog ornitološkog rezervata Veliki Pažut vidljivo je i u Uredbi o proglašenju posebnog ornitološkog rezervata. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je Rješenje da je planirani zahvat prihvatljiv za ekološku mrežu. Farma se nalazi izvan rezervata, uzgoj će se provoditi u zatvorenim objektima, bez mogućnosti kontakta pilića i životinja u okruženju farme – stoji u odgovoru iz Ministarstva. 

Mještani Donje Dubrave također su zabrinuti i za utjecaj kakav bi farma mogla imati na turizam, pojačani promet na prometnicama koje prolaze i kroz njihovo područje, pa i nedavno proglašeni Biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav, no Ministarstvo je otklonilo svaku mogućnost negativnog utjecaja na gotovo svaku od primjedbi. Time se jedino može zaključiti kako ne postoje nikakve zakonske prepreke koje bi onemogućile da kod Legrada nikne nova farma pilića.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI