Stručnjaci upozoravaju na rizike koje mnogi zanemaruju

Mnogima je ovo najdraži dio pečenog pileta, a ustvari povisuje kolesterol i još nešto puno gore…

Piletina je već desetljećima najpopularniji izbor mesa u hrvatskim kućanstvima. Od juhe i pečenja do brzih obroka i roštilja. Njezin blag okus, jednostavna priprema i pristupačna cijena čine je idealnom za svakodnevnu prehranu. Osim toga, bijelo pileće meso izuzetno je bogato proteinima, ima malo masti i lako se probavlja, zbog čega ga preporučuju sportašima, djeci, starijima i svima koji paze na prehranu, piše RTV SLON.

Međutim, iako je piletina općenito zdrava, nisu svi njezini dijelovi jednako preporučljivi za konzumaciju. Najnovija kineska studija, uz praktična iskustva kuhara i tehnologa hrane, upozorava na dijelove koje bi trebalo izbjegavati.

Iako je mnogima najdraži dio pečenog pileta, koža je gotovo u potpunosti sastavljena od masti, osobito zasićenih, koje mogu povisiti razinu kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti ako se konzumiraju u većim količinama. Osim toga, koža može sadržavati bakterije i nečistoće koje termička obrada ne uništava uvijek u potpunosti, pa može predstavljati zdravstveni rizik, posebno ako nije dobro očišćena i pečena

Iako se pluća rijetko koriste u svakodnevnoj prehrani, u nekim tradicijama koriste se gotovo svi dijelovi pileta. Stručnjaci upozoravaju da pluća mogu zadržavati mikroorganizme i parazite koji ni na visokim temperaturama nisu uvijek uništeni, što može izazvati probavne tegobe. Pileća glava, koja se ponekad koristi za juhu, može akumulirati štetne tvari iz hrane, vode ili okoliša, pa se njezina konzumacija ne preporučuje.

Najzdraviji i najpreporučljiviji dio pileta je bijelo meso, odnosno prsa, koja su izuzetno bogata proteinima, a siromašna mastima i kalorijama. Tamniji dijelovi, poput bataka i krilaca, sadrže nešto više masti, ali su i dalje dobar izvor proteina i mikronutrijenata. Pileća jetrica, iako masnija, bogata su željezom i vitaminima, ali ih treba konzumirati umjereno i uvijek dobro termički obraditi.

Za zdrav i siguran obrok ključni su provjereno podrijetlo mesa, higijenska priprema i umjerenost. Pravilno skladištenje i temeljita termička obrada smanjuju rizik od bakterija poput Salmonelle. Birajte bijelo meso bez kože, pripremajte ga pečenjem, kuhanjem ili na žaru umjesto prženja, i izbjegavajte dijelove za koje stručnjaci upozoravaju da mogu biti rizični.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI SVITANJE VRAĆA SE "KORIJENIMA"

Zgradu bivšeg Crvenog križa prilagodit će za smještaj dvadesetak djece bez roditeljske skrbi

MISLI NA ZDRAVLJE

VIDEO Jedni su ga zaboravili, a drugi za njega nisu niti čuli! Ova stara sorta popularnog voća snižava kolesterol

gradski vijećnici upozorili na sve opasnije romobile

Situacija je izmakla kontroli, Jakšić najavio zaštitare na igralištima