Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OSTAVŠTINA DOAJENA HLEBINSKE ŠKOLE

Na prodaji izuzetno vrijedna slika velikana naivne umjetnosti, prodaje se i obiteljska kuća

Podravsku i širu javnost pred koji je dan zaintrigirala informacija o prodaji obiteljske kuće Josipa Generalića u Hlebinama, a nekako istovremeno je Gradu Koprivnici ponuđena na otkup i skupocjena slika njegovog oca, Ivana Generalića. Obiteljsko srebro prodaju nasljednici hlebinskih naivaca. Josipov unuk Ivan prodaje imanje, dok Goran, poznati koprivnički novinar i Josipov sin, prodaje djedovu ostavštinu. Riječ je o umjetničkom djelu „Rogati konj“, koje datira iz 1961. godine, a pokojni ju je umjetnik izradio tehnikom ulja na staklu.

Slika rogati konj proglašene je kulturnim dobrom

Goran je kao vlasnik pokretnog kulturnog dobra zakonski obvezan, prije nego što ju oglasi na slobodnom tržištu, ponuditi na otkup jedinicama lokalne samouprave na kojoj se djelo nalazi, što je i učinio. Rogatog konja Generalić je ponudio Gradu Koprivnici za vrtoglavih 220.000 eura, no Grad je pravo prvokupa odbio uz obrazloženje da u ovogodišnjem proračunu nisu predvidjeli sredstva za kupnju djela ovakve vrijednosti.

Goran Generalić

Tako će se i vrijedna slika, baš poput kuće Josipa Generalića, uskoro naći na stranicama za internetsku prodaju. Kuća se prodaje za iznos nešto veći od cijene slike, odnosno za 250 tisuća eura, i to zajedno s velikim galerijskim prostorom i etno-kućom u izuzetno idiličnom okruženju.

Stambeni prostor površine oko 150 prostornih metara, u kojem i danas živi obitelj Generalić, sastoji se od uredskog prostora, blagovaonice, dnevnog boravka, kuhinje, hodnika, triju spavaćih soba, dviju kupaonica i dviju natkrivenih terasa.

U sklopu obiteljske kuće nalaze se galerijski prostor i slikarski Atelje Josipa Generalića površine 114 kvadrata, koji su u funkciji izložbenog prostora, a opremljeni su slikarskim i kiparskim eksponatima pokojnog doajena naivnog slikarstva. Umjetnički eksponati, slike, skulpture te pripadajuće izložbene vitrine i ormari nisu na prodaju, no određena umjetnička djela i eksponati mogu ostati u izložbenom prostoru galerije u slučaju da bi se kupac nastavio baviti izložbenom djelatnosti u galerijskom prostoru.

Uz obiteljsku kuću s galerijom, prodaju se i etno-kuća i štagelj koji su sastavni dio posjeda. Etno-kuća se prodaje bez eksponata, no isto tako, ako bi se kupac nastavio baviti izložbenom djelatnosti, eksponate je moguće preuzeti na korištenje u svrhu izložbene djelatnosti.

tekst: Sonja Badalić

foto ARHIVA PL, FACEBOOK

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Damir Jagić predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja:

Samodostatnost Hrvatske u svinjskom mesu nije 50 nego 20 posto, a svinjetinu ćemo uskoro plaćati suhim zlatom

KRVAV KRAJ DRUŽENJA U KRIŽEVCIMA

Doznajemo: Tri se pijana “prijatelja” izbola noževima, jedan je u teškom stanju

KOPRIVNIČKI PLAC

VIDEO Stigli prvi kesteni, skuplji su od kilograma svinjske vratine

KOMING IMA 130 DANA

FOTO/VIDEO Stigli strojevi, počelo uređenje igrališta kojeg s nestrpljenjem očekujemo

Posao nude i na sjeveru hrvatske

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj traži više od 100 radnika

nepravomoćno JE osuđen NA ČETIRI GODINE ZATVORA

Mladić vlastitu majku (44) kuhinjskim nožem ubo u trbuh

Upišite pojam koji želite pretraživati