Bamija je jedna od onih namirnica koje su tiho prolazile ispod radara, a mogla bi postati pravo otkriće za mnoge koji se bore s visokim kolesterolom. Iako je u našoj regiji često zanemarena i smatra se egzotičnim povrćem, sve više istraživanja i preporuka nutricionista pokazuje da bamija ima izuzetna svojstva koja mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca. Upravo zato mnoge iznenadi činjenica da ovo skromno povrće može biti neočekivano snažan prirodni pomagač u regulaciji masnoća u krvi.
Ono što bamiju čini posebnim borcem protiv kolesterola njezina je bogata kombinacija topivih vlakana i karakteristične sluzaste tvari. Kada se konzumira, ta vlakna u probavnom sustavu stvaraju gustu, želatinastu masu koja veže molekule kolesterola i sprječava njihovo preveliko upijanje u krvotok. Takav učinak pomaže tijelu da višak kolesterola izbaci umjesto da ga skladišti, čime se smanjuje opterećenje krvnih žila i dugoročni rizik za kardiovaskularne bolesti.
Osim što povoljno djeluje na kolesterol, bamija je iznimno korisna i za probavni sustav. Zbog visokog udjela vlakana blagotvorno djeluje na rad crijeva, olakšava probavu i potiče redovito pražnjenje. Njezina sluzasta struktura smanjuje iritacije u crijevima, može pomoći kod zatvora i općenito poboljšava crijevnu funkciju, što je jedan od razloga zašto je često preporučuju osobama s osjetljivim želucem.
Zanimljivo je i to što bamija djeluje slično kao zobene pahuljice, lan ili psyllium, ali se o njoj rijetko govori kada se spominje prehrana za zdravlje srca i probave. Upravo ta neočekivanost čini je toliko intrigantnom. Mnogi koji je počnu koristiti iznenade se jednostavnošću pripreme i blagim, neutralnim okusom koji se lako uklapa u razna jela.
Redovito uključivanje bamije u prehranu može biti mala, ali značajna promjena za one koji žele prirodno poduprijeti zdravlje. Može se kuhati, peći, dodavati juhama, varivima ili laganim obrocima. U kombinaciji s mediteranskom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću i liječničkim savjetima, bamija može postati vrijedan dio svakodnevnog jelovnika.
Iako ne postoji čudesna namirnica koja će sama riješiti problem visokog kolesterola ili probavnih tegoba, bamija se sve češće spominje kao skriveni adut koji može pomoći tijelu da se lakše izbori s ovim čestim problemima.
FOTO arhiva
