misli na zdravlje

Najljekovitiji začin kojeg nitko ne koristi: Djeluje antibakterijski, pomaže kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka i mnogih drugih bolesti

Komorač je otporna, začinska i samonikla biljka prisutna pretežito na moru, ali može se naći i u kopnenom dijelu Hrvatske. Izrazito je ljekovit začin koji mnogi niti ne koriste, a najpoznatiji je slatki ili firentinski komorač. Komorač se koristi kao začin za meso, pretežito perad, svinjetinu i junetinu. Svježi se listovi dodaju jelima od kiselog kupusa i salatama, a dodaje se i jelima od ribe i drugih plodova mora.

HZMO upravo objavio kome će sve uskoro na račun sjesti 150 eura

Slatki komorač ima puno sitnih žutnih mirisnih cvjetova i jako aromu. Ako se sadi iz sjemena, ono se sija u proljeće, a na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva klija. Najbolje uspijeva na plodnom, odjeditom i livadastom tlu, a u rupu gdje se presađuje potrebno je dodati sloj šljunka. Međutim, nikako ga nemojte uzgajati u blizini kopra ili korijandra jer oprašivanje smanjuje količinu sjemena. Iako je višegodišnja biljka, bilo bi ga dobro zamijeniti svake tri godine, a ljeti ga morate čuvati od jakog sunca, zalijevati i prihranjivati.

Najzdravija namirnica koju nitko ne jede: Snižava kolesterol, pomaže kod mršavljenja…

Ova ljekovita biljka pomaže kod bolesti dišnih puteva, prehlade, kašlja, promuklosti, bronhitisa, upale ždrijela grčeva, vjetrova, loše probave i gripe. Osim toga, pomaže kod bubrežnog kamenca i pijeska u mokraći, pojasnio je Dušan Savković u svojoj enciklopediji. Eterično ulje komorača i njegove prirodne komponente poput anetola pokazuju antifungalno, insekticidno i antibakterijsko djelovanje. Pored toga, dokazano je da uspješno prevenira i liječi dijabetes te hipertenziju. Pripravci od komorača mogu ublažiti reumatske bolesti, simptome prehlade i gripe, kao i smanjiti razinu kolesterola u krvi. Zbog visokog sadržaja vitamina C koristi se za jačanje imuniteta, piše gospodarski.hr

Sok od ovog povrća snižava kolesterol, čisti krv i djeluje antikancerogeno, a jedna skupina ljudi bi ga svakako trebala piti

Međutim, budite na oprezu jer veće količine mogu izazvati grčeve i djelovati na živce. Ne smije se konzumirati za vrijeme menopauze, a ne smiju ga koristiti niti žene koje boluju od raka maternice ili dojke, te za vrijeme hormonalne terapije.

Ova biljka raste u svakom dvorištu i lijek je za mnoge bolesti: Djeluje antibakterijski, protuupalno i antikancerogeno

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

misli na zdravlje

Snižava kolesterol i košta tri eura, ali zašto ovu zaboravljenu namirnicu nitko ne jede?

PROJEKT ZAJEDNO PROTIV PUŠENJA

Kviz na temu ovisnosti okupio pet ekipa

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Državni inspektorat upravo poslao potrošačima važnu obavijest! Ove rajčice povlače se iz prodaje zbog pesticida