Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVSKI DOZNAJE

Napokon poznati izvori financiranja cijelog projekta RCGO-a Piškornica

Kako neslužbeno doznajemo – vodstvo RCGO-a Piškornica sve je sklonije da u narednim danima „presječe“ neugodnu tišinu oko zadnjeg natječaja za izvođača radova na ovom nacionalnom strateškom projektu sa sjedištem u Koprivničkom Ivancu. Navodno su vrlo blizu tome da odaberu najpovoljnijeg izvođača, ponudu slovenskog Kostaka na 670 milijuna kuna bez PDV-a. Unatoč činjenici da je za ovaj projekt osigurano tek 370 milijuna kuna.

Vremena za ponavljanje natječaja nema, a u RCGO-u očito smatraju da im je i pisani odgovor iz Ministarstva gospodarstva s potpisom ministra Davora Filipovića dovoljna „politička“ garancija – jer iza cijele priče o strategiji gospodarenja otpadom stoji država. A država, po svemu sudeći, nema dovoljno novca, barem ne za gradnju RCGO-a Piškornica i s pravom mnogi kritiziraju kako živi na „klimavim“ nogama. Sudeći po informacijama koje imamo iz Vlade, RCGO Piškornica sigurne budućnosti koštalo je to što su među prvima krenuli u projekt gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Za projekt je iz programa Konkurentnost i kohezija EU (od 2014. do 2020.) osigurano 70 posto od predviđenih 370 milijuna kuna, a natječaji za izvođače radova krenuli su u nezgodnom trenutku – kad su cijene u građevinskom sektoru rasle od 50 do 100 posto. Zainteresirani su izvođači to i planirali u troškove pa su tako ponude bile i po 300 i više milijuna kuna iznad predviđenih.

U Slavonskom Brodu su primjerice svoj RCGO Šagulje planirali znatno kasnije, povukli su oko 485 milijuna kuna i, tko zna, možda ga i izgrade prije nego li centar u Koprivničkom Ivancu, iako još nisu imali ni natječaj za izvođača radova, a Piškornica je imala već dva. U prilog tome ide i činjenica da su Šagulje uvedene u Vladin plan financiranja za 2023. za programe iz kohezije. Piškornica, recimo, nije. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, na naše pitanje što se to događa s RCGO Piškornica, odgovorili su kako će se projekt sufinancirati na isti način kao i ostali takvi projekti.

– Prema informacijama od korisnika projekta (RCGO Piškornica), u tijeku je ocjenjivanje pristiglih ponuda. Što se tiče financiranja, znači – mora se napraviti izmjena Odluke o financiranju projekta, mora se ažurirati projektna dokumentacija i sam projekt podijeliti na faze, tako da se odredi koji se dio projekta sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., dok će se ostatak sufinancirati iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) 2021. – 2027. – rekli su nam iz Ministarstva gospodarstva.

Također, navode kako u RCGO-u pripremaju, odnosno ažuriraju projektnu dokumentaciju i kad bude spremna, sukladno proceduri, predat će je na pregled u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

-U samom postupku odobrenja sudjeluje i Europska komisija sukladno pravilima za EU fondove vezanim za odobrenje velikih projekata i pravilima za faziranje – pojasnili su, dok čelnici Regionalnog centra, koji bi se trebao graditi na području Koprivničkog Ivanca, nisu bili spremni komentirati ove informacije.

Ipak, iz krugova bliskih ovom projektu doznajemo kako vlada veliko nezadovoljstvo odnosom države prema njenom strateškom projektu. U odgovoru Ministarstva pisalo je i kako u RCGO-u Piškornica ocjenjuju pristigle ponude, no u ranijem razgovoru s čelnim ljudima Centra doznajemo kako su ponude već odavno „ocijenili“, no bez financijske garancije u razlici ponude i osiguranih sredstava oni jednostavno ne mogu odabrati izvođača niti potpisati ugovor. Sada i oni imaju „garanciju“ iz Ministarstva, barem načelnu i to im je izgleda dovoljno da krenu dalje. Iako je novo rješenje problema podjela u faze, čini se kako poništenje natječaja nije opcija jer je ionako pitanje hoće li RCGO biti izgrađen na vrijeme – a to je do rujna 2026. godine kad će postojeće odlagalište Piškornica biti do kraja zapunjeno smećem. Jer, čak i da sutra počnu radovi, a neće, predviđeno vrijeme gradnje je 44 mjeseca, što je studeni 2026.!   U međuvremenu, kao što smo i pisali, Sanacijsko odlagalište Piškornica smanjuje godišnje količine primljenog otpada u tisućama tona i općine i gradovi koji tamo odlažu morat će već polako planirati kamo sa svojim smećem u zadnjoj godini postojećeg odlagališta, ali i kasnije dok RCGO ne počne s radom. Radi se o, podsjećamo, više od pola milijuna žitelja četiri sjeverne županije koji bi svoj otpad trebali u budućnosti slati na obradu u Koprivnički Ivanec.

FOTO: Arhiva PL

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI