Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naša županija i dalje u vrhu po suficitu, ali i trendu rasta izvoza!

Koprivničko-križevačka županija u protekloj je godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potvrdila da je u samom vrhu po robnoj razmjeni s inozemstvom te nastavlja s rastom izvoza robe u strane zemlje. Lani smo iz naše županije u inozemstvo, ponajviše zahvaljujući Podravci, Belupu, Hartmannu, Carlsbergu i ostalim županijskim divovima, izvezli točno 3,69 milijarda kuna vrijednu robu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

To je za 1,2 milijarde više nego što smo uvezli, pa smo po suficitu među vodećim hrvatskim županijama. Značajno smo „efikasniji“ po tom pitanju od svih naših susjeda, primjerice Varaždinska je županija lani završila u trgovinskom deficitu jer joj je uvoz robe (8,31 mlrd. kn.) nadmašio izvoz (8,08 mlrd. kn.). Međimurci su, dodajmo, u suficitu od 0,67 milijardi.

Kad se gleda samo trend rasta izvoza od referentne 2015. godine, onda su tu najviše pomaka u zemlji, ako zanemarimo Grad Zagreb, napravili naši susjedi u Međimurskoj županiji. Tamo je u šest godina izvoz povećan s 3,78 na 6,43 milijarde kuna, tj. za 2,65 milijarde (+70 posto). Naša je županija po tom pitanju u državnom vrhu s trendom rasta od 1,51 milijarde (+69 posto). Bolji smo i od Krapinsko-zagorske županije kojoj izvoz raste za „tek“ 670 milijuna, ali i od susjedne Varaždinske, koja je digla izvoz za 1,2 milijarde (17,5 posto).  

Zanimljivo, kad se gledaju naše zemlje partneri, novčano je najviše robe lani završilo u Italiji (475 milijuna kuna), što je za 25 milijuna više od našeg tradicionalno najboljeg partnera Njemačke. U Sloveniju smo izvezli robu vrijednu 320 milijuna kuna, a u rusku federaciju gotovo 300 milijuna, većim dijelom Belupove proizvode. Sasvim je jasno da će u tom dijelu pokazatelji za 2022. godinu, zbog rata u Ukrajini i sankcija biti katastrofalni. Dodajmo i kako smo u BiH izvezli robu vrijednu oko 253 milijuna, a u Srbiju 163 milijuna kuna. Manje-više sa svima imamo suficit, a od zemalja iz kojih nam dolazi više robe su Mađarska, Poljska, Danska, Češka i Austrija s kojom imamo deficit od 103 milijuna kuna.

Postoje zemlje s kojima uopće nismo trgovali lani, poput Tunisa, Sj. Irske ili Koreje, no zato smo uspjeli prodati nešto vrijedno 1000 kuna u Indiju! Što se tiče Kine, ako vas zanima, iz te je zemlje lani u našu županiju stigla roba vrijedna 36 milijuna kuna, dok smo mi tamo poslali 16,8 milijuna kuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI