Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
znameniti đurđevđani

Nastavnik i etnolog dr. Ivan Kranjčev (1900.-1957.)

Piše: Nikola Cik

Među zaslužnim Đurđevčanima koji su svojim životom i radom obilježili jedan dio đurđevačke povijesti 20. stoljeća bio je prof. dr. Ivan Kranjčev. Svojim svestranim obrazovanjem, prosvjetnim i javnim radom, ali i životnim stavovima ostavio je značajan trag u Đurđevcu.

Ivan Kranjčev rođen je u Đurđevcu 1. ožujka 1900. kao prvo dijete Tome i Marije Kranjčev rođ. Vokšan. Školovao se u Đurđevcu i u požeškoj gimnaziji gdje je maturirao 1919., a zatim je dvije godine boravio u bogosloviji u Zagrebu koju je napustio te 1921. godine upisao studij na Filozofskom fakultetu. Ondje je studirao filozofiju, geografiju i biologiju, a školovanje je okrunio obranom doktorske disertacije pod naslovnom Ekonomski razvitak Đurđevca i đurđevačkih konaka koju je kao etnografski prikaz napisao 1926. Pri odabiru teme disertacije bio je inspiriran vlastitim iskustvom seljačkog i zadružnog načina života svojih predaka. Naime, svog seljačkog porijekla nije se nikada sramio nego se njime ponosio, što je zabilježio u uvodnom dijelu svoje doktorske disertacije.

Kao mladi nastavnik najprije je radio na Pomorskoj školu u Bakru od 1924., a već sljedeće godine premješten je na Građansku školu u Đurđevcu. Kako mu je 1928. umro otac Tomo, nastavio je s majkom Maricom voditi obiteljsko gospodarstvo. Oženio se 1931. s Anastazijom Lončar iz Kalinovca s kojom je podigao šestero djece: četvoricu sinova i dvije kćeri.

Od početka rada u Đurđevcu pa do 1947. bio je nastavnik i razrednik na građanskoj školi u Đurđevcu, a od 1936. i ravnatelj. Istodobno je radio na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje među Đurđevčanima pri čemu je prednjačio svojim primjerom u vlastitoj staji, na svojim oranicama i livadama teu vinogradu. U doba komunizma Kranjčev je završio u pritvoru u Đurđevcu i zatvoru u Bjelovaru. Bio je osuđen na godinu dana zatvora s prisilnim radom u Lepoglavi, no pomilovan je nakon tri mjeseca te se vratio kući gdje je ostao bez zaposlenja. Napokon se 1953. vratio na radno mjesto u osnovnoj školi u Đurđevcu gdje je ostao sve do smrti.

Ovaj talentirani nastavnik, strastveni sakupljač narodnog blaga i fotograf, uzoran muž, otac i obiteljski čovjek, omiljeni Đurđevčanin, ljubitelj prirode i svojih bližnjih, obolio je od karcinoma i umro u Đurđevcu 8. siječnja 1957. godine. Za života nije primio nikakvo priznanje ni nagradu za svoj požrtvovni etnografski rad i nesebični trud u radu s djecom, a rodni Đurđevac kasnije mu se odužio time što đurđevačka gimnazija, kao školska ustanova koja odgaja intelektualnu elitu ovoga kraja, nosi njegovo ime, kao i ulica u kojoj je školska zgrada smještena.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Mi bi prije kupili kajdanku Olivera Dragojevića neg Rogatog konja?

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati