Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od Piškornice i dalje ništa, Koprivnica bi se mogla naći u ozbiljnim problemima

Gradovima i općinama u Koprivničko-križevačkoj županiji već je vrijeme za planiranje kamo s tisućama tona komunalnog otpada s obzirom na to da gradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica nije još krenula, a kroz dvije do tri godine postojeće sanacijsko odlagalište na istom mjestu bit će do kraja zapunjeno i morat će se zatvoriti.

Bez informacija

Bojazan da bi i Koprivnica kao najveći grad u županiji mogla od 2025. nadalje imati velike probleme s odlaganjem otpada potvrdio je gradski pročelnik Tomislav Golubić, no ovaj put u ime SDP-a na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj u petak u prostorima stranke u Svilarskoj.

-Ne samo Koprivnica, nego i ostale općine, Komunalac, Drava kom, svi koji imaju ugovore sa Sanacijskim odlagalištem Piškornica. Kako ide vrijeme, Sanacijsko redovno smanjuje količine u tisućama tona otpada, a prema odgovoru direktora odlagališta Marijana Blažoka, u rujnu 2025. bit će puni svi kapaciteti – rekao je Golubić koji se pita koje će to općine ili gradovi ostati bez ugovora za zbrinjavanje otpada i gdje će taj otpad završiti?

-To su sve pitanja na koja nitko ne odgovara i sve je očitije da je „Piškornica“ živi mrtvac, a nekome je u interesu da ga ovakvog drži na „životu“. 

Rok za provedbu od potvrde natječaja do stavljanja centra u pogon je, kaže Golubić, 44 mjeseca, pa je očito da – krene li gradnja sad – ne može biti u funkciji sve do kraja 2025. godine. Međutim, ističe, nitko nema nikakve informacije je li na kraju odabran izvođač i hoće li država namiriti razliku u cijeni ponude i onoga što je predviđeno iz europskih fondova. Također, Golubić je spomenuo i činjenicu da te stavke nema u planu države za 2023.

– Pregledali smo svih 40-ak europskih projekata u najavi za ovu godinu, a kao realizacija RCGO-a se spominje samo ona pod nazivom Šagulje, Slavonski Brod – domeće prvi čovjek županijskog SDP-a.

Tomislav Golubić: Velika je opasnost od gomilanja smeća nakon zatvaranja Piškornice

U rujnu protekle godine otvorene su dvije nove ponude za gradnju Piškornice, a razlika u cijenama je osjetna. Slovensko-hrvatski Krško-Kostak dao je ponudu na 670 milijuna kuna (89,3 milijuna eura), a druga ponuda je ona grčkog Helectora na 820 milijuna kuna (109,3 milijuna eura). 

– Mi smo svoje odradili, otvorili ponude i znamo kako stvari stoje – priča nam Nikola Martinaga, voditelj poslova razvoja i voditelj projekta u RCGO-u Piškornica, koji ponavlja kako se čeka odluka Ministarstva te kako trenutno nema alternative jer i nova Strategija gospodarenja otpadom od 2023. predviđa regionalne centre kao bazno rješenje ovog problema.

Podsjetimo, prepreka za gradnju Piškornice iznosi 300-tinjak milijuna kuna koji nedostaju. Predviđena cijena na temelju koje je i dobivena pomoć iz EU je 347 milijuna kuna (46 milijuna kuna). U sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta pored Europske unije, koja osigurava 70 posto iznosa ukupno prihvatljivih troškova projekta, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (20 posto) te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. (10 posto), Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem je području planirana izgradnja RCGO-a Piškornica. Između tih faktora, osiguranih sredstava i najpovoljnije ponude Krško-Kostaka potrebno je, dakle, naći razliku, a to je spomenutih 320-ak milijuna kuna.

Pomoć

Država je, moglo se čuti u medijima, spremna „uskočiti“ u pomoć jer se i sama obvezala provesti ovaj projekt do kraja, ali joj prijete i penali ne iskoriste li se namjenska sredstva. Međutim, nikakvu konkretnu pomoć zasad još nije ponudila. Navodno će izaslanstvo Piškornice i suvlasnika idućih dana biti na sastanku u Vladi, te će nakon toga znati više o budućnosti ovog centra. – Napominjemo da su se i drugi Centri za gospodarenje otpadom, kao i brojne druge infrastrukturne građevine i projekti, susreli s izazovom osiguranja dodatnih financijskih sredstava te da su u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom RH pronađeni modeli financiranja – poručili su iz RCGO-a Piškornica nakon jesenskog otvaranja ponuda.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Prva svijeća je upaljena, klizalište otvoreno

FOTO/VIDEO Počeo koprivnički advent, građani navalili na kuhanac i kobase, znamo i cijene

"morate ići sasvim polagano, puževim hodom"

Vožnja “popularnim” šodarnim putem prava je avantura, vlasnici uništavaju automobile

MAJSTORI KOVAČI IZ PODRAVINE

FOTO: Marijan i njegovi sinovi jedini se bave gotovo pa izumrlim zanatom od Zagreba do Slavonije

Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

VIDEO

Ova je čarobna snimka nastala jutros u snijegom prekrivenoj Podravini

đurđevački limitator

Dok ti zemu vozačku nesi još v kazni

Upišite pojam koji želite pretraživati