Održan znanstveni kolokvij „750 godina od prvog spomena Koprivnice“

U povodu blagdana Svetog Nikole, u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić održan je znanstveni kolokvij „750 godina od prvog spomena Koprivnice“. Kako ističu organizatori, iako je uvriježeno mišljenje da Koprivnica datira od 1356. godine donošenjem kraljevske povelje Ludovika I. Anžuvinca i taj se datum danas obilježava kao Dan grada, povijest spomena Koprivnice mnogo je starija. Koprivnica se prvi put kao naselje spominje 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava Četvrtog Kumanca, dok ime duguje istoimenoj rječici koja vijuga jugoistočnim dijelom grada.

Početkom ove godine, povodom spomenute obljetnice, Hrvatska pošta pustila je u opticaj i prigodnu poštansku marku čiji su autori akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač i zagrebačka dizajnerica Alenka Lalić.  Zlatko Kauzlarić Atač na kolokviju je govorio o Koprivnici i nastanku prigodne marke, a potom su štovateljima koprivničke povijesti pažnju zaokupili predavači. Akademik Dragutin Feletar tumačio je geografsku osnovu koprivničkog područja u srednjem vijeku, a ravnatelj koprivničkog muzeja dr. sc. Robert Čimin govorio je o ranoj Koprivnici kroz prizmu arheoloških zapisa. O počecima Koprivnice u kontekstu povijesti srednjoistočne Europe govorio je prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, a temu pod nazivom „Prvi spomen Koprivnice 1272. godine i što je bilo prije i poslije njega“ obradio je Ranko Pavleš.  Znanstveni kolokvij održan je u organizaciji Muzeja grada Koprivnice, uz suorganizaciju Povijesnog društva Koprivnica i Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja i pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SHARING THE RESPONSIBILITY U BELGIJSKOM GENTU

Učile o digitalnom građanstvu, medijskoj pismenosti i odgovornosti u online okruženju

misli na zdravlje

Razara bubrege, a pijete ga svaki dan! Ovo piće gore je čak i od alkohola

Zanimljivosti iz svijeta

VIDEO Živjela je 117 godina, izbjegavala voće i povrće, ali ovu namirnicu jela svaki dan