Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ordinacija Podravskog: Sin mi ne raste kao njegovi vršnjaci…

Sin ima 14,5 godina. Visok je 160 cm, težak 44 kg. Roditelji visoki, otac 187, majka 169 cm. Posljednjih pet mjeseci je zbog sniženog rasta, odnosno zbog “nedolaska” ubrzanog rasta u pubertetu, bio na endokrinološkoj obradi. Urađene su pretrage koje su pokazale: koštanu zrelost u dobi od 12,5-13 godina (mlađa za godinu i pol u odnosu na kronološku dob), testovi inzulinski i glukagonski su pokazali snižen hormon rasta, magnet hipofize uredan (bez cista i tumora), test na celijakiju negativan, hormoni štitnjače uredni. Doktor koji ga vodi kaže da je kandidat za primanje hormona rasta, ali nam je skrenuo pažnju da će ga početi primati kasno (bolje bi bilo da ga je počeo primati sa 7-8 godina), i da ne očekujemo neki preveliki rast centimetara. On svake godine u prosjeku naraste 5-6 cm, ali ubrzani rast to jest skok u rastu u pubertetu nije imao. Moje je pitanje može li se ipak očekivati da će dijete narasti do neke prosječne visine za muškarce? Na internetu na forumima sam pročitala da u nekim slučajevima hormon rasta koji se prima putem injekcija nekad može napraviti “zbrku” u organizmu koja ima za posljedicu da zbog toga dijete naraste manje nego što bi naraslo da ga nije primalo?

ODGOVOR:

Malo je vjerojatno da bi dijete koje prima hormon rasta zbog toga naraslo manje nego da ga nije primalo. Ova je problematika usko specifična i za sva daljnja pojašnjenja preporučujem vam da se obratite pedijatru subspecijalistu endokrinologije koji ima uvid u sve nalaze.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

DRUŽENJE GRUPE MAME I SOVICE

Mame i trudnice saznale od Mateje Marić sve o motoričkom razvoju

MISLI NA ZDRAVLJE

Jako zdravo povrće koje mnogi ne vole: Prirodni je laksativ, diuretik i smanjuje masnoće u krvi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik na svijetu: Djeluje protuupalno, antikancerogeno i potiče cirkulaciju krvi

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati