Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KRIŽEVCI

Otvoreni 15. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Programom sv. Marku Križevčaninu u čast, misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić u Križevcima su u četvrtak 25. svibnja 2023. započeli četverodnevni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Manifestacija je započela pozdravima domaćina župnika križevačke župe sv. Ane preč. Stjepana Sovičeka. Sv. Marku posvećen književni i molitveni program izvela je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita s. Marija Andrijana Mirčeta Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je zbor župe sv. Ane Križevci.

Program je nastavljen u križevačkoj Gradskoj galeriji otvorenjem novoga izložbenog ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji su ove godine organizatori povjerili splitskoj akademskoj slikarici sestri milosrdnici Zdravki Spomenki Milić. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Glazbeni obol programu dali su sopranistica Dunja Rebić i gitarist Mihael Rebić. Kroz program je uime domaćina i organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija, uglavnom akrila na platnu, portreta gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 7. lipnja, a koju je peti put osmislilo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati bogat katalog od oko 40 stranica. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, i četrdesetak slugu i službenica Božjih za koje se vode procesi te su prikazani svi portreti proglašenih duhovnih velikana naslikani za izložbu.

Nakon zatvaranja u Križevcima, tijekom godine izložba će biti postavljena u petnaestak hrvatskih gradova i mjesta te u BiH.

Svi sadržaji otvorenja 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima mogli su se pratiti na facebooku portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije, Glasa Koncila te Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca.

FOTO: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

deveti talent show

FOTO Gledalište je puno, gimnazijalci upijaju svjetla pozornice i predstavljaju svoje talente

Virovskoj prkačijadi nagrada Simply the Best

Nagrada za kvalitetu i inovativnost manifestacije

DRUGI U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

FOTO U Hagnju otvoren Robin market

Vrhunski glazbeni događaj u gradu

Nastupaju koprivnički duo Wave i legendarni Norman Beaker

Otvorena izložba u Đurđevcu

Hod za svjetlom Franje Mihočke

STIL

VIDEO Proljeće u Koprivnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati