Ukoliko se ne liječi, hipertenzija, odnosno visok krvni tlak dodatno opterećuje krvne žile, srce i druge organe, kao što su mozak, bubrezi i oči, a može povećati i rizik od razvoja brojnih ozbiljnih i potencijalno fatalnih bolesti kao što su bolesti srca, srčani udari, moždani udari i tako dalje. Naime, dva minerala igraju glavnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i zdravog srca, a radi se natriju i kaliju.
Sukladno tome, postoje četiri voćna soka puna tih minerala koja stoga mogu pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti. Riječ je o svježim sokovima od marakuje, šipka, naranče i mandarine, a jedna čaša svakog od ovih sokova sadrži:
– Sok od marakuje – 687 mg kalija
– Sok od šipka – 533 mg
– Sok od naranče – 496 mg
– Sok od mandarine – 440 mg.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/05/mandarine_2-edited-1.jpg)
U hranu također bogatu kalijem spada sušeno voće, grah, leća, krumpir, špinat, brokule, avokado, piletinu, losos, bademi. Osim toga najbolji plan prehrane za snižavanje visokog krvnog tlaka i prevenciju srčanih bolesti je mediteranska prehrana, javlja B92.
FOTO: Podravski list