Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
savjeti koji će vam uskoro trebati

Ovaj kukac može napraviti ogromnu štetu u vrtu, ali postoji način kako ga se zauvijek riješiti

Kukac lukove muhe je bezopasan, međutim ličinka je iznimno proždrljiva. Osim što agresivno napada luk, poriluk i češnjak, on napada i cvijeće koje ima lukovice poput tulipana, a uvjerljivo najveću štetu izaziva na crvenom luku. Napadnute biljke prepoznaju se po žutim listovima i po tome što cijela biljka poprima blijedu boju. Od napada najviše stradaju mlade biljke koje imaju razvijena dva lista. S druge strane, kod većih biljaka lukova muha najčešće jaja polaže u nizu na listove. Tu se ličinka ubušuje i spušta prema glavici. Na mjestu ishrane dolazi do truljenja što na kraju dovodi do propadanja ili takav luk nije za prodaju, piše Agroklub.

Mjere zaštite od ovog kukca odnosno ličinke potrebno je provoditi tijekom cijele vegetacije biljaka. Crveni luk i druge lukove ne sadite na istom mjestu tijekom četiri godine i poštujte plodored. Pored njih sadite biljke koje svojim mirisom tjeraju lukovu muhu, a to su kamilica, mrkva, celer, menta i rajčica. Najčešće se na gredici sade crveni luk i mrkva koji se uzajamno štite od štetnika. Crveni luk štiti mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva štiti crveni luk od lukove muhe. U zaštiti od lukove muhe koriste se biljke i tvari koje se odlikuju jakim mirisom. U zaštiti luka nabolje se pokazao pepeo, pelin, duhan i paprika samljeveni u prah, rajčica, maslačak, ružmarin, menta, četinjače i mnoge druge biljke, pojašnjavaju iz Agorkluba.

Trik s otopinom soli

Sol se također može koristiti u zaštiti od lukove muhe, no ipak bi trebalo izbjegavati korištenje ove otopine zbog toga što negativno djeluje na zemljište. Otopinu soli koristite najviše 2 do 3 puta u sezoni. Potrebno je uzeti 200 grama soli i rastopiti u 10 litara vode. Nakon što se sol u vodi otopi je spreman za upotrebu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izborna srijeda

Lidl ima obavijest za sve kupce

Ne konzumirajte ga

Spar moli sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga vrate u najbližu trgovinu

POSLOVNA PRIČA MLADE KOPRIVNIČANKE

VIDEO Helena: Svaka je torbica unikatna, čak i da ih pokušam kopirati, ne bi mi uspjelo

Nova lokacija

Robin market u Đelekovcu preselio na susjednu adresu

deveti talent show

FOTO Gledalište je puno, gimnazijalci upijaju svjetla pozornice i predstavljaju svoje talente

Virovskoj prkačijadi nagrada Simply the Best

Nagrada za kvalitetu i inovativnost manifestacije


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati