NOVA STUDIJA

Ovaj popularni zaslađivač vrlo je opasan po zdravlje, može uzrokovati moždani udar i infarkt

Nova studija je pokazala da je popularna zamjena za šećer, povezana sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću. Osobe s rizikom od bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale visoke razine eritritola u krvi. – Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25 posto u usporedbi s najnižih 25 posto, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara, rekao je glavni autor studije dr. Stanley Hazen.

Laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama koja su u radu predstavljena, otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar, ili u mozak i izazivati moždani udar. – Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola. Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u prehrani za sada, kaže Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i dobrobiti u National Jewish Health, bolnici u Denveru

Grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetne zaslađivače, kao odgovor na ovu studiju rekla je za CNN da su – rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima kao i da se rezultati ne bi trebali preslikati na opću populaciju obzirom da su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti, rekao Robert Rankin, izvršni direktor tvrtke.

Eritritol

Eritritol je najpoznatiji zaslađivač i nešto je manje sladak od običnog šećera odnosno ima oko 70 posto njegove slatkoće i 5 posto njegove kalorijske vrijednosti. Popularan je u prehrambenoj industriji, dodatak je keto i drugim proizvodima i hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom

Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je slučajno, rekao je Hazen, a njegovo istraživanje imalo je jednostavan cilj, a to je pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe koje bi mogle predvidjeti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u sljedeće tri godine. Kako bi to učinili, tim je počeo analizirati 1157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine. – Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to. Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač. – Mislim da ovdje ima dovoljno podataka da kažemo da se držite podalje od eritritola dok se ne provede više studija dodaje Hazen.

Međutim, Oliver Jones, profesor kemije na Sveučilištu RMIT u Victoriji, Australija, primijetio je da je studija otkrila samo korelaciju, ali ne i uzročnost i naveo kako su pronašli samo povezanost između eritritola i rizika od zgrušavanja, a ne konačan dokaz da takva veza postoji, piše N1.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRANIČNA KONTROLA

Nevjerojatno: Evo što je pronađeno u voću poslanom iz Albanije u Hrvatsku

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu iz Italije otkrivena bakterija opasna po zdravlje

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo povrće snižava visoki krvni tlak i pomaže kod mršavljenja