Nova studija je pokazala da je popularna zamjena za šećer, povezana sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću. Osobe s rizikom od bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale visoke razine eritritola u krvi. – Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25 posto u usporedbi s najnižih 25 posto, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara, rekao je glavni autor studije dr. Stanley Hazen.
Laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama koja su u radu predstavljena, otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar, ili u mozak i izazivati moždani udar. – Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola. Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u prehrani za sada, kaže Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i dobrobiti u National Jewish Health, bolnici u Denveru
Grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetne zaslađivače, kao odgovor na ovu studiju rekla je za CNN da su – rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima kao i da se rezultati ne bi trebali preslikati na opću populaciju obzirom da su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti, rekao Robert Rankin, izvršni direktor tvrtke.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/02/twitter-2.jpeg)
Eritritol je najpoznatiji zaslađivač i nešto je manje sladak od običnog šećera odnosno ima oko 70 posto njegove slatkoće i 5 posto njegove kalorijske vrijednosti. Popularan je u prehrambenoj industriji, dodatak je keto i drugim proizvodima i hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom
Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je slučajno, rekao je Hazen, a njegovo istraživanje imalo je jednostavan cilj, a to je pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe koje bi mogle predvidjeti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u sljedeće tri godine. Kako bi to učinili, tim je počeo analizirati 1157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine. – Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to. Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač. – Mislim da ovdje ima dovoljno podataka da kažemo da se držite podalje od eritritola dok se ne provede više studija dodaje Hazen.
Međutim, Oliver Jones, profesor kemije na Sveučilištu RMIT u Victoriji, Australija, primijetio je da je studija otkrila samo korelaciju, ali ne i uzročnost i naveo kako su pronašli samo povezanost između eritritola i rizika od zgrušavanja, a ne konačan dokaz da takva veza postoji, piše N1.
FOTO: ilustracija