Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRI KRAJU ROK U KOJEM SE VODNE USLUGE KRIŽEVCI MORAJU PRIPOJITI KOPRIVNIČKIM VODAMA

Petras: Rok je jasan, no nećemo nikoga naganjati

Iako su se Križevčani na čelu s gradonačelnikom Marijom Rajnom žestoko protivili odluci Vlade o novom ustroju vodnokomunalnih uslužnih područja, čini se da je i toj sagi nakon nekoliko godina došao kraj. Ujedinjenje s nekolicinom gradova i žalbe uložene putem Ustavnog suda nisu urodile plodom te je Vlada RH na temelju Zakona o vodnim uslugama u srpnju 2023. godine donijela konačnu Uredbu o uslužnim područjima. S obzirom na to da je zakonski rok za usklađivanje šest mjeseci, Vodne usluge Križevci trebale bi se pripojiti Koprivničkim vodama u naredna nekoliko dana, odnosno do 19. siječnja. Iako prepreka više nema, odnosno odluka o pripajanju je konačna, čini se da će doći do novog probijanja roka, unatoč tome što je još u studenom formirano Povjerenstvo koje čine tri osobe iz Kc voda i dvije iz Vodnih usluga, a koje radi na pripajanju po zakonskim odredbama i napucima Ministarstva. U tom je Povjerenstvu i Helena Kralj Brlek, direktorica Vodnih usluga, koja nam je potvrdila da se na pripajanju radi, ali i naglasila da je riječ o dugotrajnom procesu.

Kralj Brlek: Dugotrajan proces

– Sve je još u postupku. Ne mogu reći da smo pri kraju, ali formirano povjerenstvo radi na tome. To je dugotrajan proces, različite su firme, različiti su uvjeti, puno je vremena prošlo od kraja 2018., u međuvremenu je bilo i dosta EU projekata i drugih investicija, a sve se to treba uskladiti. Realni rok teško je reći, prvo treba uskladiti papire pa sve ide na Trgovački sud, ali vjerujem da ćemo se spojiti tijekom ove godine – rekla nam je Kralj Brlek i dodala da su u kontaktu i s ostalim distributerima od kojih se još nitko nije službeno pripojio. Jednom kada se to dogodi, Vodne usluge Križevci postat će podružnica Koprivničkih voda, no kako kaže naša sugovornica, Križevčani ne trebaju strahovati, jer se ta promjena, barem zasad, neće previše ni osjetiti. Također, cijena vode za građane neće se mijenjati još neko vrijeme.

– U firmi neće biti nekih promjena, broj zaposlenika sigurno se neće smanjivati, sada nas ima 43. Štoviše, imat ćemo potrebe za novim zapošljavanjima. Što se tiče cijene vode, ostat će ista, jer ćemo imati dodatno vrijeme prilagodbe, no nakon nekog se vremena mora zakonski izjednačiti. Trenutno je to nemoguće jer mi imamo istu cijenu vode za gospodarstva i domaćinstva, što nije slučaj u Koprivnici, oni imaju različitu. Zato će cijena na svakom području u početku ostati ista, a končanu odluku donijet će vlasnici, odnosno Skupštine obaju društava. Uglavnom, Križevčani ne moraju strahovati, iako svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ostat ćemo podružnica, što je bolja solucija nego da kompletno pripadnemo pod Kc vode – zaključila je direktorica Vodnih usluga.

Petras: Zakon i rok su jasni

Da se intenzivno radi na pripajanju dvaju društava potvrdio nam je i Zdravko Petras, direktor Kc voda. Međutim, za razliku od Kralj Brlek, Petras je naglasio da rok postoji i da bi ga se trebalo pridržavati, jer bi u suprotnom onaj tko ga se ne pridržava mogao biti novčano uskraćen za neke investicije.

– Zakon o vodnim uslugama je prilično jasan i ako ga se ne pridržava postoji mogućnost da se izgubi pravo na sufinanciranje velikih projekata poput aglomeracije. Uredba je rekla da do 19. siječnja sve mora biti gotovo i mi se kao društvo preuzimatelj tog roka pridržavamo. Rješivo je sve na čemu se trenutno radi, a hoće li država opet sve prolongirati ne znam niti mogu znati. Mi sigurno nikoga ih Vodnih usluga nećemo palicom naganjati – prokomentirao je Petras, koji je također član Povjerenstva formiranog u studenom. Kaže da će po preuzimanju Križevačke vode minimalno dvije godine biti podružnica, jer tako nalaže Zakon, i da je riječ o formalnosti, koja se neće osjetiti na leđima građana, ali ni među zaposlenicima Vodnih usluga.

– Oni će biti svoj sektor, koji će imati svoje službe i sve ostalo. Velikih promjena neće biti, niti se itko mora bojati da će izgubiti posao, jer smo u deficitu kadrova i jedni i drugi. Što se tiče cijena vode, ostaje ista minimalno do 2026. godine, a onda se kasnije moraju usklađivati, odnosno izjednačiti – poručio je čelnik Kc voda.

Đurđevačka Podravina pod Bjelovar

Inače, na području RH trenutno ima više od 170 vodnih isporučitelja, a novom Uredbom ta će se brojka uvelike smanjiti, odnosno formirat će se 41 uslužno područje. Koprivnica i Križevci pripast će uslužnom području 3, koje obuhvaća i općine Drnje, Đelekovec, Gornja Rijeka, Hlebine, Kalnik, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec. Kao što smo naveli, društvo preuzimatelj su Koprivničke vode. Što se, pak, tiče Đurđevca i općina Ferdinandovac, Gola, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje, oni će pripasti pod uslužno područje 4, odnosno pod Vodne usluge Bjelovar

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati