Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DIREKTOR KC VODA ZDRAVKO PETRAS SVE POJASNIO

Plaćanje naknade za razvoj Koprivnice zbunilo je dio građana. Istražili smo o čemu je točno riječ

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na adrese građana proteklih je dana stigao račun Koprivničkih voda koji se odnosi na obračun potrošnje od listopada do prosinca, a među osam stavaka koje se plaćaju jedna je posebno naljutila dio građana. Ona koja se odnosi na Naknadu za razvoj Koprivnice. Dio građana nezadovoljstvo je iskazao putem društvenih mreža, pojedinci su se javili i nama u redakciju, a nikome od njih nije jasno što se točno plaća pod tom stavkom.

Odgovor smo potražili kod Zdravka Petrasa, direktora KC voda, koji se pomalo iznenadio našim upitom, s obzirom na to da nije riječ o novitetu, već nečemu što se plaća već godinu i pol dana. Štoviše, ista stvar plaćala se i prije više od 10 godina, ali je naknadno ukinuta i onda opet izglasana od sredine 2022. godine.

– Na temelju Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, Gradsko vijeće Grada Koprivnice propisalo je plaćanje naknade za razvoj 1. siječnja 2011. godine, a trošila se sukladno Planu gradnje vodnih građevina na području Koprivnice. Pritom treba naglasiti da poslovni subjekti tu naknadu plaćaju od tog izglasanog datuma do danas, dok je za kućanstva ona ukinuta 2015. godine, a onda opet uvedena 1. srpnja 2022. godine. Sve to na traženje i prema smjernicama Vijeća za vodne usluge RH, kojima je utvrđeno da na jednom uslužnom području svi korisnici vodnih usluga, bez iznimaka, trebaju plaćati naknadu za razvoj – pojasnio je Petras.

Postojeću odluku donijela je Skupština Koprivničkih voda (Mišel Jakšić op.a.) sukladno Zakonu o vodnim uslugama, a građani je plaćaju po metru kubnom potrošene vode. Za što točno odlazi naknada pojasnio je Petras.

– Prikupljena sredstva od naknade za razvoj strogo su namjenska sredstva koja se mogu koristiti isključivo za izgradnju vodnih građevina. Dakle, Koprivničke vode prikupljenim sredstvima financiraju radove koji se odnose na izgradnju vodovoda i kanalizacija u novim gradskim poslovnim i stambenim zonama, a posljednje tri godine glavnina sredstava ide u financiranje projekta Aglomeracija Koprivnica – zaključio je direktor Koprivničkih voda.

FOTO ilustracija/arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati