Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Poduzetnik i vatrogasac 19 godina Mladena držao kao svog roba i tukao ga!”

Optužno vijeće Općinskog suda u Bjelovaru potvrdilo je optužnicu protiv 66-godišnjeg poduzetnika, poljoprivrednika i bivšeg predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Erdovec Valenta Arkija (66) zbog kaznenog djela trgovanja ljudima. Pod tom pravnom kvalifikacijom krije se turoban odnos gazde koji se prema svom radniku odnosio kao prema svom privatnom robu.

Ova je priča objavljena u utorak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Potvrđena optužnica

Kako nam je odgovorila Valentina Sertić Hrebak,zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Bjelovaru, okrivljeni se tereti da je punih 19 godina do 11. lipnja prošle godine, “u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške obiteljske prilike i životne okolnosti, nakon što je oštećenik prihvatio njegov poziv i došao na njegovo poljoprivredno gospodarstvo živjeti i raditi, lažno mu obećao da će mu s vremenom kupiti zemljište i izgraditi kuću. Oštećenik je bez ikakve novčane naknade svakodnevno obavljao teške fizičke poslove na pilani te ostale fizičke poslove na gospodarstvu te je u više navrata tukao oštećenika koji je u strahu od njega nastavio obavljati fizičke poslove. Živio je u jednoj prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici i bez osnovnih higijenskih uvjeta, dok mu dano obećanje nikada nije ispunio. 10. lipnja 2021. udario ga je rukom u lice razbivši mu nos” – priopćeno nam je iz bjelovarskog tužiteljstva. Užas koji je oštećeni muškarac trpio završio je kada ga je sljedećeg dana, 11. lipnja prošle godine, nakon premlaćivanja s poljoprivrednog gospodarstva okrivljenog ‘odvela ženska osoba’.

Obiteljska kuća osumnjičenog poduzetnika

Prijeti mu do 10 godina

Valent Arki potvrđenom optužnicom tereti se da je počinio kazneno djelo trgovanja ljudima. Premda je možda zbunjujući naziv kaznenog djela za koje se tereti, u članku za koji je Arki prijavljen jasno se navodi kako osoba koja pomoću sile ili prijetnje uspostavi odnos ropstva, kaznit će se od jedne do 10 godina zatvora.

Slučaj je to koji je prošlog ljeta zgrozio javnost. Maleno naselje u sastavu grada Križevaca našlo se tako u žiži zanimanja javnosti nakon što su policijski službenici izvijestili kako su završili kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjim muškarcem zbog ropstva. Kako je riječ o malom mjestu, ubrzo je otkriveno kako je riječ o dosta poznatom gazdi, Valentu Arkiju koji je bio i predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Prvotnom kaznenom prijavom policije Arki se teretio da je punih 28 godina mještanina Mladena (67) zvanog Lala držao doslovno kao svog privatnog roba, no tužitelji su tijekom istrage utvrdili kako je ipak riječ o kraćem, ali jednako strašnom razdoblju od 19 godina.

Valent Arki

Završio u istražnom zatvoru

Sada optuženi Valent Arki, nakon što je zločin otkriven, nalazio se u istražnom zatvoru u Bjelovaru koji mu je izrekao sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u istrazi.

– Koliko znamo, Mladen je ovdje došao iz Vojvodine još prije rata. Radio je u jednoj trgovini tekstilom u Križevcima, a nakon što se rastao od supruge Ivke, ostao je sam i otad je bio kod Valenta koji mu je dao smještaj. Valenta znamo kao prilično svojeglavog i tvrdoglavog čovjeka kojemu se nitko nije htio zamjeriti, a koji je već imao problema s policijom – rekao nam je jedan od susjeda kada smo ljetos istraživali ovaj nesvakidašnji slučaj, a mještani Erdovca s kojima smo se tada susreli bili su spremni pričati s nama samo ako im zajamčimo anonimnost.

Veo opreza, straha i anonimnosti

Osumnjičenog Valenta opisali su kao jako tešku osobu, ‘seoskog šerifa’. Rekli su nam da je Lalu svima bilo žao i da su svi potajno znali ili pak slutili što se događa i da ga se tamo izrabljuje, no nitko se nije htio miješati. Sam Lala nikome se o tome nije žalio. Bio je vrlo skroman, manje pričljiv, a iz ralja sirotinje i modernog ropstva spasila ga je kći njegove bivše supruge Ivke koja živi u Lemešu Ravenskom. Potaknuta sirotim životom bivšeg supruga njezine majke, ali i pričama koje su do nje dopirale od drugih ljudi, cijelu je situaciju prijavila križevačkom Centru za socijalnu skrb. Nakon toga se u priču uključila policija, a sve je rezultiralo uhićenjem Valenta Arkija, određivanjem mu istražnog zatvora i sada pravomoćnom optužnicom na Općinskom sudu.

Kako smo doznali istražujući tužnu priču Mladena zvanog Lala, tog 11. lipnja prošle godine, nakon što mu je gazda razbio nos, hrabra je pokćerka, kada je saznala za to, došla po Mladena u Valentovu kuću. Imao je vidljive ozljede i ona ga je najprije primila kod sebe. Nakon toga Mladen zvani Lala potpuno je zbrinut i smješten je u jednu udomiteljsku obitelj na području županije. Valent Arki u Erdovcu živi sa sinom, snahom, dvoje unučadi i suprugom te posjeduje obrt za preradu drva. Kako bi rekli, jedan je od ‘važnijih’ ljudi u selu. Kada smo nakon uhićenja pokušali dobiti njihovu stranu priče, odgovor je bio tjeranje s posjeda i poziv policiji zbog uznemiravanja.

Tučnjava u društvenom domu

O Valentu Arkom izvještavali smo 2015. godine kada se u društvenom domu u Erdovcu na Štefanje odvijala krvava tučnjava u kojoj je bilo i ozlijeđenih osoba. Tijekom zabave nekolicina nepozvanih gostiju pravila je nered ispred društvenog doma i razbijala. Predsjednik DVD-a Erdovec Stjepan Ledinski tada nam je rekao kako je Valent Arki, koji je tada bio zapovjednik društva, izašao van da upozori one koji rade štetu na njihovo ponašanje.

– No, očigledno je vani došlo do vrijeđanja od strane onih koji su razbili staklo – rekao nam je Stjepan Ledinski, tadašnji predsjednik DVD-a Erdovec.

No, nakon toga van je izašao još jedan od organizatora zabave i tad je došlo do tučnjave između trojice nepozvanih gostiju i organizatora. Jedan od sudionika tučnjave je pretrpio ozljede zbog koji je pozvana i hitna pomoć. Kada su naši novinari nakon tučnjave krajem 2015. godine pokušali od Valenta Arkog dobiti više informacija, i tada su nas njegovi ukućani grubo otjerali iz dvorišta.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati