Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JESTE LI ZNALI?

Policija iz ovog razloga vozača može uputiti na izvanredni zdravstveni pregled

Kako piše HAK revija, zbog odbijanja alkotestiranja, policija vozača može uputiti na izvanredni zdravstveni pregled. No, to nije jedini slučaj u kojem policija ima takvu zakonsku mogućnost.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuje se vozač za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Međutim, sumnja sama po sebi nije dovoljna, nužno je da bude ispunjena zakonom propisana pretpostavka (to je i stajalište Visokog upravnog suda RH Usž-2290/22-3).

Pravomoćnom presudom Općinskog prekršajnog suda u Splitu, Pp-13655/21-5 od 20. siječnja 2022., utvrđeno je da je vozač upravljao osobnim vozilom i da se na zahtjev policijskog službenika odbio podvrgnuti liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina radi utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu. Zaključkom od 9. ožujka 2022. vozač je upućen na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled i pozvan da u roku 15 dana dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Rješenjem MUP-a 23. svibnja 2022. oduzeta mu je vozačka dozvola dok se ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu.

Visoki upravni sud Republike Hrvatske u presudi Usž-735/2023 od 21. studenog 2022. utvrdio je kako je vozačka dozvola pravilno i zakonito oduzeta budući je čl. 284. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da će se vozaču ili instruktoru vožnje koji se ne podvrgne nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je upućen, oduzeti vozačka dozvola dok se tom pregledu ne podvrgne, piše HAK revija.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Važna obljetnica za bivše učenike koprivničke ekonomske škole

Proslavili jubilarnih 50 godina mature

SURADNJA VRTIĆA I POLICIJE

FOTO Mališani saznali kako presretač lovi prebrze vozače

savjeti

Evo kako se zauvijek riješiti puževa koji vam uništavaju vrt

DJEČJI SAJAM U VIRJU

FOTO/VIDEO Školarci pokazali poduzetnički duh


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati