Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Policija stigla u koprivničku školu nakon objave šokantnog videa tučnjave djevojaka

Podravski list protekli je tjedan došao u posjed snimke s mobitela na kojoj se vidi svađa i tučnjava maloljetnih učenica ispred zgrade srednje škole u Koprivnici. Na snimci se vidi njihov sukob, ali i brojni učenici koji su stajali sa strane i promatrali te bodrili ovo vršnjačko nasilje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Doznajemo kako se nakon objave na portalu podravski.hr u cijeli slučaj uključila i koprivnička policija te došla u školu kako bi pokrenula istragu. Ovaj sukob dogodio se u srijedu, a policija je potvrdila kako su sudjelovale maloljetne osobe. Također, nakon provedene kriminalističke istrage mjerodavnom pravosudnom tijelu dostavili su sva svoja saznanja. Zasad još nije poznato koji je daljnji tijek, no doznajemo kako su u ovaj „slučaj“ uključene dvije škole, a osim, moguće državnog odvjetništva, bit će tu posla i za Centar za socijalnu skrb, pedagoge, psihologe, a vjerojatno i prosvjetnu inspekciju. 

No, krenimo redom. Nakon što smo došli u posjed snimke, jedan od izvora koji je imao saznanja o sukobu kazao je kako su se djevojke sukobile oko 13 sati, nedaleko od zgrade srednje škole. Ističe kako su sudjelovale dvije učenice. Navodno je, kako kaže izvor, “plava” napala “crnu” djevojku, a potom su obje završile na zemlji. Bilo je udaraca šakama, nogama, strašno za gledati.

Nevjerojatno je to što se oko njih okupilo desetak učenika i nitko nije odmah reagirao, još su ih čak i bodrili i navijali da nastave. Tek nakon nekog vremena bile su razdvojene, no i tada su pokušavale napasti jedna drugu. Da stvar bude još gora, jedan od naših izvora kazao nam je kako je među okupljenom djecom vrlo vjerojatno bilo i osnovnoškolaca.

Ovaj slučaj podigao je na noge širu javnost, posebno što se krajem rujna ove godine dogodilo strašno vršnjačko nasilje u Biogradu, a proteklih dana bio je gotov i nalaz prosvjetne inspekcije. Naime, jednog je učenika tamošnja profesorica našla pretučenog na podu školskog zahoda. Kako se doznalo, grupa učenika odvukla ga je u zahod i tamo bjesomučno udarala. 

Novinari Podravskog lista protekli su tjedan bili kontaktirani od još jedne osobe koja je bliska ovom, kako stvari stoje, kontinuiranom nasilju. Čini se kako tučnjava ispred škole nije izoliran slučaj, a „situacija“ među određenim djevojkama traje već dulje vrijeme. Također, nakon objave snimke javila nam se i majka jedne od sukobljenih djevojaka te kazala kako i ona osuđuje ovakve stvari i da ne bi trebalo poticati učenike da gledaju i vesele se tučnjavi.

Razgovarali smo protekli tjedan i s jednim od ravnatelja koprivničkih škola koji je istaknuo kako je svako vršnjačko nasilje, a potom i snimanje mobitelima i nereagiranje na to, za svaku osudu. Nije mogao govoriti o konkretnom slučaju jer nema dovoljno informacija, no podsjeća da za sve, pa i ovakve slučajeve, postoje određeni protokoli, a budući da se radi o maloljetnicima, treba biti posebno oprezan. No, poručuje i djeci i roditeljima da sjednu kod kuće, prijave bilo kakav oblik nasilja i ako ga ima, da razgovaraju s razrednicima i ravnateljima te da ne „guraju sve pod tepih“.

Nakon koprivničkog slučaja za medije je reagirao čak i ministar obrazovanja Radovan Fuchs te kazao kako…

– Moramo biti svjesni da su se djeca znala porječkati i potući i ranije, vjerojatno će toga biti u budućnosti. No, djecu treba podučiti, naučiti kako spriječiti, djelovati pozitivno, kako u razredu tako i u obitelji. Varijante snimanja mobitelom tuče za svaku su osudu – naveo je Fuchs za Dnevnik Nove TV, dok je psihologinja Sabina Morosini Turčinović istaknula kako je u Hrvatskoj 27 posto djece izloženo vršnjačkom nasilju te da je situacija vjerojatno i gora jer djeca ne žele prijaviti ili priznati nasilje koje im se dogodilo.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI