Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
korisni savjeti

Ova će tekućina spasiti vaše biljke od raznih bolesti

Vjerojatno niste znali, ali mlijeko se, osim u prehrani, može koristiti i u vrtu kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu biljaka. Naime, hranjive tvari u mlijeku savršeno su izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju njihov imunitet. Razlog tomu je što ovo popularno piće u sebi sadrži kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan i željezo.

Preventivnim prskanjem mlijekom biljke će te zaštititi od gljivica i virusa. Biljke koje su njime tretirane imaju poboljšani imunitet, a mlijeko povoljno utječe i na usvajanje i iskorištavanje hranjiva iz zemljišta tako da je učinak nevjerojatan. Mliječni šećer odnosno laktozu ne mogu probaviti svi kukci i zato mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetnika, a također je i jako dobar kompost. Za sobne biljke možete isto koristiti mlijeko, ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju kaktusi jer kod njih može izazvati propadanje.

Preporuča se upotreba sirovog mlijeka koje nije podvrgnuto termičkoj obradi, obzirom da se termičkom obradom gube vitamini i ostali hranjivi sastojci. Kod prskanja mlijeko ne bi trebali koristiti u čistom obliku već u omjeru 1:10, a može se koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj pripravak se priprema od 1 l mlijeka, jedne jušne žlice sode bikarbone i 10 l vode. 

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

INVESTICIJA VRIJEDNA 130.000 EURA

FOTO Park u Goli dobio amfiteatar, dječje igralište i boćalište

U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐURĐEVAC

FOTO Zdravko Seleš predstavio nagrađenu zbirku poezije

SLAVI SE KRAJ SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

FOTO/VIDEO Maturantsko ludilo diljem Podravine i Prigorja

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu

Edukativno druženje

Branitelji i polaznici COOR Podravsko sunce zajedno uređivali okoliš i pecali


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati