Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OVE ĆE GODINE ULOŽITI MILIJUN EURA U GRADNJU SOLARNE ELEKTRANE

Poznata tvrtka imala izazovnu godinu: Prihodi im pali, a zaposlili 40 radnika i znatno investirali

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Za jednu od najuspješnijih ludbreških tvrtki prošla je godina bila vrlo izazovna, no ta je tvrtka unatoč tome u svoje proizvodne pogone uložila ogroman novac. Još je jedna zanimljivost oko ovo tvrtke. Naime, u prošloj su im godini prihodi snažno pali, a tvrtka je ipak snažno stvarala nova radna mjesta te je zaposleno 40-ak novih zaposlenika i sada Bomark pak zapošljava oko 240 radnika. Isto tako, vidljivo je da se gradi i novi proizvodni pogon pokraj postojećeg. Pad prihoda od prodaje u 2023. godini bio je oko deset posto te je iznosio nešto više od 97 milijuna eura za razliku od 108 milijuna zabilježenih u 2022. godini. Razlog za niže prihode nije količinski pad prodaje, već upravo suprotno.

– Rast proizvodnih kapaciteta u 2023. godini djelomično je kompenzirao pad prodajnih cijena, koje su u 2023. godini niže za 25 posto u odnosu na 2022. godinu – navedeno je u poslovnom izvještaju ove tvrtke za 2023. godinu.

Inače, tvrtka je to koja se bavi proizvodnjom stretch folije i papirnih cijevi te je kao takva jedna od najvećih u Europi u ovoj branši. No, ovaj veliki pad prodajnih cijena nije obeshrabrio vlasnike da investiraju u tvrtku, koja je veliki izvoznik jer gotovo sve svoje proizvode prodaje van granica Hrvatske. Tako je cifra koja se odnosi na bruto plaće u 2023. godini rasla za 30 posto, kako zbog povećanja broja radnih mjesta, ali i plaća. Također, iz poslovanja je vidljivo da je tvrtka u velikom investicijskom zamahu jer je ukupna imovina Bomark paka 31. prosinca iznosila 81,7 milijuna eura, što je rast za 29,25 posto.

Ono što veseli jest činjenica da je većina tog rasta u dugotrajnoj imovini, dakle u zgradi i strojevima. Vrijednost tih komponenti u godini dana narasla je za ogromnih 22,8 milijuna eura, što je povećanje za čak 74,33 posto. No, da se radi o velikim investicijama vidljivo je i na samom terenu, jer je pokraj postojećih proizvodnih pogona „izrasla“ još jedna hala. Ista je sada u završnoj fazi izgradnje. Sve to odrazilo se i na zaduženost tvrtke, koja je u godinu dana narasla s 13,6 milijuna eura na 33,1 milijun. Tvrtka za budućnost ima i ambiciozne planove.

– U planu je daljnje ulaganje u povećanje kapaciteta proizvodnje papirnih cijevi iz recikliranog papira i ulaganje u zelenu tranziciju proizvodnje stretch folije – navedeno je u izvješću. Također, tvrtka će ove godine uložiti milijun eura u gradnju solarne elektrane. To se čini kao logičan potez, jer radi se o pojedinačno najvećem potrošaču električne energije na području grada Ludbrega

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

dvije staze raskopane već dvije godine

Mažuranićeva ulica i Trg mladosti napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela

tek mu je 21 godina

Slaven potpisuje veznjaka Hajduka! Ne tako davno bio je na listi 60 najvećih svjetskih talenata


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati