Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Predavanje o nekadašnjoj omladinskoj kulturi i fotografijama Mladena Jakupeca

Predavanje povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara, punim nazivom “Stara lokomotiva” u Koprivnici – Omladinska kultura kasnoga socijalizma i fotografije Mladena Jakupeca”, održat će se u prostoru Ateliera Koprivnica u srijedu, 5. 10. s početkom u 19:00 sati.

U predavanju će biti riječi o fotografijama Mladena Jakupeca (1957-1986.) koje su krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošloga stoljeća zabilježile omladinsku scenu u Koprivnici, ali su istovremeno i svojim višestrukim značenjima utjecale na narav i karakter same scene.

– Kamera Mladena Jakupeca pasionirano je pratila pojave s te alternativne scene, no njegove su fotografije, osim dokumentarne vrijednosti, poentirale i ono „iza“ i „ispod“, reflektirajući određeno stanje duha, izgubljenost i otkačenost generacije, ali i eskapizam tipa „mi plešemo, lalala“. Njegovi najbolji radovi nose melankoličnu posvetu vremenu, prostoru i likovima, posjedujući kreativni potencijal koji je blizu samoga vrha tadašnje hrvatske nove (recimo, poletovske) fotografije – rekli su u uvodu o pripremljenoj izložbi.

Predavanje će obuhvatiti i vrijeme sedamdesetih godina, najviše izraženo kroz realizaciju projekata omladinskog antičasopisa „Susreti“ i multimedijske akcije „Simetrale grada“, odnosno kroz fotografije Vladimira Kostjuka, objavljenim u katalogu toga projekta.

FOTO: AK Galerija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI